Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Историческият факултет на СУ гостува във Филиал-Бургас със семинар по най-актуалните теми на историческата наука

   

22.01.2024

1

 

Новите теми в обучението по съвременна българска история бяха предмет на семинар, организиран от Филиал – Бургас и Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е поредното обучително събитие, провеждано от ИФ в Бургас, след като в града бе разкрит филиал на Алма Матер. В семинара участваха авторитетни преподаватели от академичния състав на Историческия факултет, както и 70 учители от общините в област Бургас. Интерес към темите проявиха и студенти на Филиала на Софийския университет.

 

2

 

Обучението откриха деканът на Историческия факултет на Софийския университет проф. д-р Мира Маркова и зам.- кметът по образование на Община Бургас Михаил Ненов.

 

4

 

„Давам начало на днешната среща с убеденост в изключителната значимост на връзката между академичната наука и средното образование.“ – каза във встъпителните си думи проф. Маркова и благодари на Община Бургас и РУО-Бургас за доброто партньорство.

 

3

 

Семинарът обхвана следните теми: „Нови теми в обучението по съвременна българска история“ с лектори проф. дн Веселин Янчев, доц. д-р Румяна Маринова- Христиди, доц. д-р Владимир Станев; „Интерактивни методи в преподаването по история“ с лектор доц. д-р Красимир Кръстев и „Приложение на Географските информационни системи в историческите изследвания и обучението по история“ с лектор доц. д-р Юлия Цветкова.

 

6

 

В рамките на посещението си в Бургас екипът на Историческия факултет проведе среща с кмета Димитър Николов, на която бяха поставени теми като сътрудничество в сферата на археологията, осигуряване на възможности за студентски практики в обекти в региона, според нуждите, с което да се осигури и устойчивост и реализация за студентите.

 

7

 

В бургаския филиал на Софийския университет през новата академична година ще бъде предложено обучение в една бакалавърска и няколко магистърски програми по история: „Античност и средновековие“, „Модерна България: Държава и общество“, „Музеология“ и „Дигитална хуманитаристика“ и "История" (бакалавърска програма).

 

8

 

Интересът на историците провокира и изцяло новата и преобразена Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, която спечели голямата награда в конкурса на Европейската комисия “Regiostars 2023”. Там, екипът от преподаватели имаше възможност да разгледа и изложбата на Университетската библиотека на СУ, която гостува в морския град по повод 135 години от основаването си.

 

9

 

 

10

 

 

Видеа от семинара са достъпни в YouTube канала на Филиал - Бургас:

https://youtu.be/0Nd_ZEAF_dA?si=Ymx2-BWkHDos-31A

https://youtu.be/4PhLVvUuL3s?si=c48sIr_QcpqMbsA4