Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет

   

22.12.2023

1

 

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха днес официално споразумение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, с което бургаската гимназия получава статут на асоциирано училище.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации става първото асоциирано училище към Алма матер извън столицата. С такъв статут са още Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ и Националната гимназия за древни езици и култури.

За нас това събитие е изключително важно след първата стъпка – да разкрием филиал на територията на Община Бургас, която беше действително премерена, тъй като това е един регион, който се развива изключително динамично, с огромни перспективи. Да имаме партньорски отношения в областта на образованието е ключово както за Софийския университет, така и за Община Бургас. Това е изключително важен момент, в следващите години трябва активно да се работи за подобряване на връзките между висшето и средното образование. Това са приоритети, ако искаме да даваме много по-рано възможност и шанс на младите хора да се ориентират, да вземат премислени решения, да търсят добра реализация и да свикват с идеята, че всичко това се постига с много труд. Ето защо партньорството, което подписахме заедно с Гимназията по компютърно програмиране и иновации за нас е добър пример, който искаме през следващите години да превърнем в стандарт за страната, търсейки всички останали институции – Министерството на образованието и науката, ресорните министерства. Надявам се тази стъпка да доведе до видими резултати”, каза проф. д-р Георги Вълчев.

Като лицей към Софийския университет гимназията ще бъде подпомагана в учебната си дейност чрез участие на Университета в изготвянето на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на учителите по специалните предмети – на всеки три години, осъществявано от съответните факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по критерии, изработени от тях в съответствие с нормативната уредба. Съгласно споразумението университетски преподаватели ще посещават учебните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, завършили ПГПКИ, ще могат да се ползват като балообразуващи за прием в бакалавърски специалности на Стопанския факултет след одобрение от Академичния съвет на Софийския университет. Споразумението дава право на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на Софийския университет.

„Така достигаме до всички факултети на Софийския университет, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект на Института INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде домакин на първата международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

„Децата ще имат достъп до хора, които ще отворят нови хоризонти за тяхното бъдеще, ще им покажат кариерни пътеки, които ще ги направят успешни хора не само в професията, която ще изберат, но и за целите общности, в които те растат и се намират“, заяви директорът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации Димитрина Тодорова.

В пресконференцията участва и доц. д-р Боряна Богданова, която ще ръководи дейностите на Стопанския факултет в бургаската гимназия. „Като ръководител на магистърска програма в областта на изкуствения интелект и на кариерния център в Стопанския факултет мога да кажа, че това са предизвикателни науки, изискващи висока експертиза от страна на бизнеса и на академичния свят. Създаваме поредица от иновативни продукти, стъпвайки върху този опит. Сега предприехме това начинание, за да работим заедно и да създаваме синергия училище-университет-бизнес“, каза доц. Богданова.