Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Икономика / Преподаватели - Катедра Икономика / Проф. д-р Теодор Седларски / НОВО от проф. д-р Теодор Седларски / Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници

   

22.02.2024

FMI

 

Бургас ще бъде домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024). Престижното състезание се очаква да събере повече от 150 участници.

В рамките на работна среща, заместник-ректорът по информационни системи на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Първан Първанов, проф. Мая Стоянова - декан на Факултета по математика и информатика (ФМИ) и проф. Теодор Седларски – директор на бургаския филиал на СУ обсъдиха организацията на олимпиадата с кмета Димитър Николов. Датите са вече известни, най-добрите математици - студенти ще си дадат среща на 18 и 19 май 2024 година.

Посещението маркира засиленото присъствие на Софийския университет в Бургас и изнасянето на все повече събития от академичния календар на Университета в морския град, който се превръща във втори център на дейността на най-старото висше училище.

Идеята Бургас да бъде домакин на НСОМ 2024 се зароди в рамките на работна среща между кмета Димитър Николов и екипа на ФМИ по време на посещението им в Бургас през април миналата година. Тогава бяха очертани перспективите за засилване присъствието на Факултета по математика в бургаския филиал на Университета и разкриването на магистърски програми, в които да се подготвят учители за специализирано обучение по математика и информатика в средните училища.

Освен олимпиадата по математика, в Бургас ще се проведе и Международна олимпиада по изкуствен интелект, отново с водещо участие на ФМИ при Софийския университет „Св. Климент Охридски “.

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи. Организацията на олимпиадата се осъществява от Национална комисия и висше училище – домакин, през 2024 това е Софийският университет „Св. Климент Охридски “.

В Бургас екипът на Факултета по математика и информатика проведе и традиционните си регулярни лекции с учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.