Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Завърши випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората над 180 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 70 от тях са с отличен успех.

Събитието бе открито от декана на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов, който отбеляза, че денят на дипломирането е знаков момент за всеки млад и не толкова млад човек.

1-1

В този момент напътствието или един полезен урок могат да имат голямо значение за кариерата на един човек. Той се обърна абсолвентите и отбеляза, че никое поколение не е имало силата, която имат те, и никое поколение не е разполагало с шанса да промени нещата по-бързо, отколкото тяхното може да направи това. Темпото, с което прогресът е възможен, се увеличи значително през последните десетилетия, посочи проф. Климент Найденов и изтъкна, че подпомогнат от технологиите, всеки човек днес разполага с инструментите, потенциала и обхвата да изгради един по-добър свят. Трябва да вярват, че тази работа е най-подходяща за тях и е страхотна, а единственият начин да свършат страхотна работа е да обичат това, което правят и ако още не са го намерили – да продължават да го търсят.

1-2

„Не падайте в капана на догмите, което е да живееш с резултатите от мисленето на други хора. Не се примирявайте, времето ви е ограничено, затова не го губете, като живеете нечий друг живот“, посочи проф. Климент Найденов. Той призова абсолвентите да имат куража да следват сърцето и интуицията си, да не се страхуват от провалите, а да се учат от тях. Никога да не се предават, освен на убежденията си за чест и здрав разум.

1-3

„Колеги, запомнете едно нещо от мен – когато сте на 80 и се замислите за историята на живота си, ще разберете, че той е бил една серия от възможности за избори, които сте направили. Защото ние сме това, което избираме. Мисля, че през последните години заедно с вас сътворихме една прекрасна история. Благодаря ви! Желая ви успех!“, отбеляза в заключение проф. Найденов.

1-6

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов поздрави всички от името на ректорското ръководство с тяхното успешно дипломиране. По думите му това е най-приятното изживяване на техните преподаватели – да видят своите студенти пораснали и помъдрели, както и на техните родители – да видят своите деца с диплома в ръка.

1-8

Той обърна внимание колко бързо е отлетяло времето от първото прекрачване на прага на университета до този миг. От плахи и неуверени днес са се превърнали в знаещи и можещи. По думите му времето ще заличи не малкото трудности от времето на следването, но ще остави знанията, хубавите спомени и многобройните приятелства.

1-4

Акад. Витанов посочи, че в Националната рейтингова система на университетите у нас Алма матер е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти, включително и в „Науки за Земята“ и „Туризъм“. Дипломата от Геолого-географския факултет е най-добрият сертификат за качествено обучение в тези области в България. „Уверен съм, че и днес сред вас тук, в тази зала седят бъдещите блестящи учени и специалисти в България в науките за Земята“, каза акад. Витанов и подчерта, че не се притеснява за професионалната им реализация.

1-5

Пожела им да намерят най-удовлетворяващата ги работа, която да им носи удоволствие, ще им бъде хоби и ще отговаря на техните възможности и амбиции. Да помнят наученото от техните преподаватели, да го пазят в сърцата си и да го доразвиват. „На добър път! Обявявам випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет за завършил“, каза акад. Витанов.

1-9

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

1-10
1-11
1-12