Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Участие на доц. д-р Пламен Патарчанов в предаването „Час по България” на 13.04.2024 г. на тема “Селските райони – минало и настояще”

   

На 13-ти април 2024 г., доц. д-р Пламен Патарчанов, ръководител на катедра “Социално-икономическа география” взе участие в предаването „Час по България” на националната телевизия СКАТ. Темата на предаването беше „Селските райони – минало и настояще”.

доц. д-р Пламен Патарчанов - Час по България - Селските райони - минало и настояще

“Час по България” е научно-популярно патриотично предаване, което представлява актуална дискусия за значими теми от българската история, археология, етнология, литература, изкуство и култура, с цел да се покаже мястото на България в европейската и световната история и култура. Програмата включва разговори с гости в студиото, изтъкнати български учени. Всяко предаване се обогатява с видеоматериали, снимки, карти и друг илюстративен материал, свързан с обсъжданата тема.

В предаването, както самият водещ още в началото подчерта, доц. д-р Пламен Патарчанов е първият географ, който участва в него. Той сподели своята експертиза и изследвания в областта на социално-икономическата география, фокусирайки се върху руралните райони на България. Още в началото акцентът бе поставен върху необходимостта от точно поднасяне на понятията в общественото пространство и тяхната научна обосновка. Най-голяма значимост доц. Патарчанов отдаде на използването на понятия като „рурализация, рурални райони и рурално развитие”, а не селски райони, както са придобили публичност в България и както нашата администрация неправилно налага в документацията на български език. Бе представен анализ на различни аспекти в развитието на руралните общности, откривайки връзките им с икономиката, социалните процеси и културното наследство на страната. Предаването бе изпълнено с интересни факти, статистически данни и анализи, които помогнаха на зрителите да разберат по-добре значението на руралните райони за българското общество, демографски процеси и икономика.

С участието си в „Час по България“ доц. д-р Пламен Патарчанов допринесе за разширяването на публичното разбиране за социално-икономическата география на България и за ролята на Геолого-географския факултет за съвременните изследвания на този вид проблемни територии в регионалното и локално развитие на България.

Линк, за да гледате предаването може да намерите тук: Част 1 и Част 2.