Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Ден на Мароко в Софийския университет

   
Ден на Мароко в Софийския университет

Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Посолството на Кралство Мароко в България организираха Ден на Мароко в Софийския университет. Събитието, което се проведе на 20 ноември 2023 г. в Аулата на Софийския университет, бе посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и по повод 68-ата годишнина от Трите славни дни – завръщането на крал Мохамед V от изгнание, празника на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко.

Денят на Мароко на Софийския университет бе осъществен по инициатива на декана на Геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи. В събитието участваха и посланиците на Франция, Австрия, Катар, Египет, Румъния, Сърбия, Либия и Беларус, зам.-посланиците на Обединените арабски емирства и Белгия, както и първият секретар в посолството на Кувейт и директорът на Френския научен институт.

9

Пред препълнената зала проф. Найденов отправи приветствие и поздрави народа на Мароко по случай техния националния празник: „Днес се събираме не само за да отбележим дата в календара, но и за да отпразнуваме същността на Мароко, нация с богата история, култура и устойчивост. Докато се хващаме за ръце в честването, ние почитаме невероятното пътуване, което Мароко е предприело, и аплодираме забележителните постижения, които са оформили тази нация във фара на прогреса и единството, какъвто е днес“.

8

„Националният празник на Мароко е доказателство за непоклатимия дух на народа. Това е ден за признаване и честване на колективните усилия, жертви и триумфи, които са изтъкали тъканта на тази нация. От древните медини до оживените градове, от планините до морето, историята на Мароко е история на разнообразието, силата и несломимата воля за преодоляване на предизвикателствата“, каза деканът.

„Нека отделим малко време, за да оценим единството, което определя Мароко, единство, което надхвърля географските граници и културните различия. Именно в това единство намираме истинската красота и устойчивост на тази нация. Способността на Мароко да възприема многообразието и да изгражда мостове между общностите е пример за света“, подчерта проф. Найденов.

11

Нейно превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи на свой ред поздрави Геолого-географския факултет по случай 60-годишнината и подчерта добрите отношения между двете държави, основани на икономически връзки и културен обмен. В допълнение тя припомни успешното партньорство на посолството на Мароко с Геолого-географския факултет по време на организирания в Софийския университет през април тази година Български географски фестивал и изрази увереността си, че предстоят нови партньорства.

5

Гостите имаха възможността да се запознаят с удивителните природни феномени на Кралство Мароко в презентацията на доц. д-р Димитър Желев и с богатото културно-историческо наследство на страната, представено от ас. Кирил Николов, както и да разгледат традиционни изделия, сред които и прочутото арганово олио, и да опитат мароканския чай, поднесен под звуците на автентична музика.

6
3
1
2