Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / 14-то издание на националната програма „За жените в науката“ 2024

   
14-то издание на националната програма „За жените в науката“ 2024

Млади жени учени в областта на природните науки от цяла България имат възможността да кандидатстват за Националните отличия по глобалната програма „За жените в науката“. Кандидатурите за конкурса могат да бъдат подавани до 30 април 2024 г., като и тази година ще бъдат присъдени три стипендии на стойност 5000 евро всяка.

Основните критерии, на които трябва да отговарят дамите учени, за да кандидатстват по програмата за 2024 г., е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на природните науки.

Целта на програмата е да отличи научния потенциал на младите жени учени в България, да ги стимулира и поощри да продължават да се занимават с научноизследователска дейност в страната ни. Подробна информация за програмата, включително и формулярът за кандидатстване, са достъпни на www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма е част от глобалната програма на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ и има за цел да подпомогне обещаващи млади жени учени в тяхното научно развитие. Повече от 4100 жени в над 110 държави са били наградени досега в рамките на инициативата. В България конкурсът стартира през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oreal България, като към момента 36 българки са били отличени.

Кандидатурите се оценяват от експертно жури, което се състои от водещи специалисти в сферата на природните науки и представители на партньорите в проекта. Новите носителки на отличията от четиринадесетото издание на програмата ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се състои през есента на 2024 г. в София.

Обща информация за „За жените в науката”

Инициативата „За жените в науката“ на L’Oreal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. Това е уникална програма, създадена да отличава и насърчава таланта на жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. Вeче в продължение на 25 години L’Oreal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, но и насърчават повече млади дами да изберат пътя на научната кариера, като им оказват помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени.

От основаването си до днес „За жените в науката“ е отличила над 4100 жени учени в повече от 110 държави. Днес глобалната програма се състои от Глобални награди „За жените в науката“, Национални и регионални отличия. Повече информация може да откриете тук: www.forwomeninscience.com

Националната програма „За жените в науката“ в България

Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България и L’Oréal България. Отличията са предназначени за млади жени учени и имат за цел да ги подкрепят в ключов момент от тяхната кариера. Всяка година програмата „За жените в науката“ награждава три жени учени в сферата на естествените науки с по 5000 евро всяка. Към момента по програмата са отличени 36 великолепни дами с общ награден фонд от 180 000 евро. Чрез програмата младите жени учени, които се смятат за „откривателите на утрешния ден“, получават средства, за да реализират своите научни идеи и амбиции да променят света.

Награди „За жените в науката“

Всяка година от 1998 г. насам Наградите от 100 000 евро всяка се присъждат на 5 талантливи и опитни жени учени за техните световно значими открития в областта на естествените науки. Блестящите и ангажирани в най-конкурентните научноизследователски сфери Лауреати са едновременно пример за подражание за бъдещите поколения и живо доказателство за впечатляващия принос, който жените имат за науката. Всяка от носителките на Награда „За жените в науката“ на L’Oréal-ЮНЕСКО блести на научната сцена със своите оригинални научни идеи и разбирания, с които неизменно допринася за развитието на науката. Днес 7 от всички наградени дами в света в рамките на глобалната програма вече са спечелили Нобелова награда за наука! Това е изключително постижения за програмата предвид това, че едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са присъждани на дами.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.