Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Лятно училище на Стопанския факултет и УНИЦЕФ в България: Заедно за децата

   

26.08.2020

 

„Заедно можем на направим много за нашите деца – като отделни личности, като семейства, като компании и като добри съседи“, заяви днес д-р Джейн Муита, по време на откриването на пилотното Лятно училище „Бизнесът като партньор за правата на детето“, организирано от Стопански факултет на Софийския университет и УНИЦЕФ в България. В него участват десет студенти от България, Албания и Холандия, изучаващи и/или завършващи право, стопанско управление, социални дейности, комуникации, интериорен дизайн и биотехнологии.

Д-р Муита откри лятната школа заедно с декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев. Той приветства участниците и лекторите в школата и потвърди ангажимента на факултета за развитие на партньорството с УНИЦЕФ, включително и за провеждането на съвместна академия за правата на децата и ролята на бизнеса от есента на 2020 г.

UNICEF-FEBA

В рамките лятното училище, в продължение на три дни младежите ще се запознаят с рисковете и въздействието на бизнес дейностите, операциите и взаимоотношенията върху правата на децата и ще обсъдят възможностите за ангажиране на компаниите с международно признати практики и стандарти за тяхното опазване и развитие.

Програмата включва три модула:

  • Права на децата и принципите на бизнеса,
    с лектор: д-р Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата
  • Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие и приносът на бизнеса,
    с лектор: д-р Марина Стефанова, консултант на УНИЦЕФ по програмата “Business for Results”
  • УНИЦЕФ и бизнесът: Партньорства със споделена стойност,
    с лектор: д-р Милка Семова, член на УС на Българска асоциация на КСО специалистите

„Всяко дете има свой собствен потенциал, който може да се развие, но докато е малко, му трябва помощта на другите,“ заяви Моника Йорданова, участник в Лятното училище.

UNICEF-FEBA-2