Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Катедри и Академичен състав / Катедри / Гостуващи преподаватели и асоциирани изследователи / д-р Бойко Ницов

   

 

Boyko_Nitzov

Д-р Бойко Ницов е асоцииран изследовател към програмата „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и асоцииран старши сътрудник в Центъра за изследване на демокрацията. Преди това той е бил ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна, директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център „Саркис“ на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.

Интересите на д-р Ницов са в областта на политиките и регулирането на енергийния сектор, енергийния преход, енергийната сигурност, инвестиционния климат, възможностите за използване на природния газ, разработването на петролни и газови ресурси, петролопроводите и газопроводите, както и подземното съхранение на природен газ. Той има богат опит в областите на своите интереси в САЩ, Европа, Северна Африка, Централна Азия, Кавказ, Североизточна и Югоизточна Азия. Д-р Ницов получава докторска степен по икономика в България с дисертация на тема „Арабският нефт: проблеми и перспективи“ (1987 г.) и продължава следдипломното си обучение по икономика, бизнес и предприемачество в Университета на Аризона през 1990 – 1991 г.

b.nitzov@feb.uni-sofia.bg