Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Проф. д-р Стефан Петранов в ефира на Дарик радио: ДЦК могат да са алтернатива на депозитите

   

04.12.2023

 

Проф. д-р Стефан Петранов от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ гостува в рубриката „Портфейл“ в ефира на Дарик радио. Държавните ценни книжа са удачна форма на инвестиция за гражданите на фона на ниските лихви по банковите депозити. Държавната хазна също би спестила много, ако се финансира на вътрешния пазар, вместо да продава облигации на външни инвеститори. Това коментира проф. д-р Стефан Петранов от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рубриката „Портфейл“ в ефира на Дарик радио.

По думите му, у нас този финансов инструмент все още не е популярен сред домакинствата, но това може да се промени с повишаването на финансовата култура. Държавните облигации са инструменти, които служат за финансиране на държавните разходи.

Screenshot 2023-12-04 142023

„Когато държавите имат дефицит в бюджетите си, както България в момента, те имат нужда да го финансират. Това става с емитирането на ДЦК, които инвеститорите купуват. По този начин държавата получава пари, а с настъпването на падежа на облигационната емисия тя има задължението да се разплати с кредиторите, разбира се, срещу съответната лихва“, обясни проф. Петранов.

Той припомни, че с промените в икономическия цикъл се променя и доходността на облигациите. Когато лихвените проценти са ниски, интересът към държавните ценни книжа, и въобще към дълговите финансови инструменти, е нисък. Той нараства, когато доходността се покачва, както е в момента.

Цялото интервю можете да видите тук.