Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Инвестиции, инфлация, икономика: коментар пред „Дивидент“ на ас. Васил Караиванов

   

28.06.2022

 

Задават се икономически последици заради политическите сътресения в страната, които са факт. Как това ще се отрази на бизнеса у нас и ще понесе ли той пореден удар. Темата коментира ас. Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ пред „Дивидент“.

Според него актуализацията на бюджета е задължителна. „Въпросът е как точно ще бъде подкрепен бизнеса, защото ако погледнем структурата на българската икономика, трябва да има мерки, които да подкрепят именно нея по специфичен начин. Това, което видяхме за първото тримесечие, че има ръст на икономика от 5%“, отбеляза той.

караиванов-дивидент-участие

Ас. Караиванов обърна внимание на забавянето при индустрията, където индексът на производство пада с 10%, което той определи като притеснително. Относно мерките за актуализацията на бюджета, той коментира: „Тези мерки няма да дадат някакъв голям тласък, защото това не е изсипване на пари в индустрията. Тези мерки са за намаляване на разходите“.

„Ако погледнем статистиките, само от началото на годината от страната са излезли над 3 млрд. евро. Депозити направени от българските финансови институции към такива в чужбина. Тоест българската финансова система не вижда потенциал в проекти, в които да инвестира“, каза още ас. Караиванов. По думите му, държавата трябва да започне да инвестира, за да задвижи икономиката и да привлече чуждестранни инвеститори, които все още ни заобикалят и предпочитат страни, които са наши съседки.

Целият коментар на ас. Васил Караиванов по темата можете да прочетете и чуете тук.