Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. Ралица Симеонова-Ганева и доц. Мартин Иванов представиха „Индекс на потребителските цени 1750-2020 г.“ в Дарик Радио

   

09.12.2022

 

На 24 ноември доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, преподавател в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и доц. Мартин Иванов, преподавател във Философски факултет, както и гост-преподавател в Стопанския факултет, взеха участие в предаване по Дарик Радио с водещ Михаил Дюзев, в което представиха разработеният „Индекс на потребителските цени 1750-2020 г.“. Проучването е реализирано от екип в състав: доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, доц. Мартин Иванов и доц. д-р Калоян Ганев.

индекс

„В много малко други държави има такъв индекс, в близките до нас почти няма, единствено е правено за Османската империя и то приключва около 1860-те години, не се свързва с наши дни, в момента даже сме в разговори и с НСИ да го публикуват на страницата си“, сподели доц. Иванов. „Ако успеем да намерим ресурс за османските архиви, сигурно ще можем да се върнем и много по-назад (…) На български съществуващите търговски тефтери, които съществуват, като за година успях да прегледам над 1000, съдържат над 45 000-46 000 цени основно от 18-и век и от публикувани османски документи на български преведени успяхме да се върнем и в предната половина на 18-и век. Това е картина на наличното, но всъщност имаме периоди и дупки, в които бяхме принудени да използваме различни статистически методи в по-отдалечените периоди“, добави той.

imgonline-com-ua-CompressToSize-LHAF4SP5ieJecw3

Доц. Симеонова-Ганева коментира: „Има установени в практиката стандарти и подходи, те и днес се прилагат при меренето на инфлацията, ние просто върнахме сегашните методологии назад във времето, приложихме ги с наличните цени и се опитахме да осигурим максимална съвместимост с това, което се прави днес“.

Цялото интервю можете да чуете тук.