Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Новини и съобщения / Открита е Digital design lab. - нова учебна лаборатория във ФзФ

   

Във Физическия факултет на Софийския университет бе открита нова учебна Лаборатория Digital design lab за разработване, изчертаване и верифициране на интегрални схеми със специфично предназначение (ASIC - Application-specific integrated circuits). Това е втората поред учебна лаборатория след EDA Lab@SU (Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката), разширяваща значимо възможностите за обучение на специалност „Компютърно инженерство“ към факултета.

От тази учебна година Лабораторията стартира с нов курс „Хардуерно проектиране“, разработен с активното участие на представители на Broadcom Inc. За реализирането му се използва популярен, съвременен софтуер, с какъвто боравят най-успешните компании в полупроводниковата индустрия.

DDL-3

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов заяви, че за него е удоволствие да види, че се открива такава модерна нова лаборатория със спонсорството и партньорството на водещи световни фирми като Broadcom Inc. и Cadence Design Systems. По думите му това е много мощен стимул за развитието на новата бакалавърска програма във Физическия факултет, довела до възникването на ново професионално направление по инженерни науки. Според акад. Витанов тази лаборатория ще допринесе за привличането на още и по-добри студенти и изрази надеждата си, че както Физическият факултет винаги е бил на първо място с голяма преднина в рейтинговата система на университетите в България, то в най-скоро време ще се класира много напред и в областта на инженерните науки. Той поздрави ръководството на факултета и на катедрата и пожела на добър път.

Доц. Гичка Цуцуманова от Физическия факултет отбеляза, че е щастлива да е част от екипа, който успя заедно да създаде втората лаборатория за разработване на интегрални схеми. Тя изрази надеждата си, че студентите, които ще се обучават в тази лаборатория, ще могат да доразвият и да придобият знания и умения, които ще им помогнат в бъдещата им професионална реализация, избирайки пътя на работа в областта на микроелектрониката. Доц. Цуцуманова изрази надежда това ползотворно сътрудничество да продължи и в бъдеще с нови съвместни проекти.

DDL-2

Инж. Антон Клоц от Cadence Design Systems отбеляза, че за втори път гостува във Физическия факултет и е щастлив, че днес Софийският университет е първият университет в света, който има вече две лаборатории, свързани с Cadence Design Systems. Създаването на такава лаборатория е от полза за компанията, която има връзка с отлично образовани студенти, но и за университета, който по този начин получава досег с най-новите технологии и професионална експертиза от индустрията. По думите му студентите ще изучават актуални неща, които биха могли да приложат на практика след завършване на образованието си в университета. Инж. Клоц заяви още, че е щастлив, че Cadence Design Systems има възможност да помогне на бъдещите поколения специалисти в тази сфера и пожела успех на лабораторията и много студенти.

Инж. Клоц връчи на доц. Гичка Цуцуманова официален сертификат на Cadence Design Systems за лабораторията Digital design lab и отбеляза, че Деница Георгиева от Broadcom Inc. вече е сертифициран инструктор да обучава студенти в този курс.

Ренета Стоянова, завеждащ отдел „Човешки ресури“ в Broadcom Inc. посочи, че се радват да се задълбочат взаимоотношенията с Физическия факултет и студентите да получат възможност да навлязат в технологиите, които могат да се разработват в лабораторията.

DDL-1

Деканът на Физическия факултет проф. Георги Райновски благодари на всички за интереса, а на спонсорите - за съдействието за създаването на лабораторията. Той изрази надежда, че с тази втора лаборатория във факултета се поставя началото на една добра тенденция. Пожела успех на инициативата и обяви новата лаборатория за официално открита.

Събитието продължи с лекция на Николай Бочев – старши мениджър по проектиране на интегрални схеми със специално предназначение е Broadcom Inc. на тема: „Broadcom накратко“ и лекция на Антон Клоц на тема „Машинно обучение (ML) във и извън EDA“. Презентацията бе посветена на различни аспекти на машинното обучение и изкуствения интелект, какво е необходимо, за да се задоволи търсенето на хардуерни ресурси за ML модели, спекулативни перспективи за бъдещето на ML и AI и как Cadence използва ML в своите продукти.

DDL-4
DDL-5
DDL-7
DDL-6

Повече за специалност „Компютърно инженерство“ във Физическия факултет на Софийския университет може да откриете ТУК