Начало / Университетът / Факултети / Физически факултет / Архив / Новини и съобщения / In memoriam / Почина доц. Цвятко Попов

   

ТЪЖНА ВЕСТ

С дълбока скръб съобщаваме, че на 19. 11. 2020 г. внезапно почина нашият колега

Цвятко Кръстев Попов
(11.04.1953 г. – 19.11.2020 г.)

 

Цвятко Кръстев Попов е възпитаник на Физическия факултет и цялата му творческа дейност е свързана с изследователска и преподавателска дейност във факултета.

 

Преподавателската му дейност е свързана с учебния физичен експеримент, за която той изгради и поддържаше лабораторията към катедрата. Винаги е отстоявал интересите на катедрата и факултета. Създаде и ръководи успешна магистърска програма. Има пет успешно защитили докторанти в областта на методиката на обучение по физика и физика на плазмата. Съавтор е на учебници по физика за гимназиалното образование.

 

Два мандата е бил ръководител на катедра МОФ, като през това време не пожали усилия за кадровото и професионалното израстване на катедрата.

 

Бил е и член на УС на Съюза на физиците в България и активен в организиране и провеждане на ежегодните конференции по физика.

 

Научната му изследователска работа е свързана с физика на плазмата, която извършваше и по съвместителство с Института по електроника към БАН. Работи по много международни проекти, като публикационната му дейност е многостранна и призната чрез множество цитати.

 

Загубихме добър и отзивчив колега, отличен преподавател и всеотдаен учен.

 

Скърбим за него!

 

Нека е светла паметта му!

 

 

 

Поклонението ще се състои на 22.11.2020 г. (неделя) в църквата „Възнесение Господне” (срещу Румънското посолство) от 13.30 часа.

 

От катедра Методика на обучението по физика