Начало / Университетът / Факултети / Богословски факултет / Новини / Доц. д-р Ивайло Найденов бе преизбран за декан на Богословския факултет на Софийския университет

   

На 13 юни 2023 г. Общото събрание на Богословския факултет преизбра доц. д-р Ивайло Найденов за декан на Богословския факултет при СУ. На заседанието на ОС, преди избора, проф. Омарчевски заяви: „Аз съм много улеснен в голяма степен от казаното преди мен от сегашния декан. Отчетът, който разбира се беше много сбит и много неща не се казаха, и много добри неща не се казаха… Фактите са налице. С удоволствие издигам кандидатурата на доц. д-р Ивайло Найденов за втори мандат декан на Богословския факултет“. Поради липса на други кандидатури се пристъпи към гласуване, при което доц. д-р Ивайло Найденов бе преизбран за декан на Богословския факултет с 38 от 39 гласа.

Найденов

Доц. д-р Найденов е водещ преподавател и научен изследовател в областта Старозаветната библеистика. След дипломирането си по специалностите теология и немска филология (1990–1995 г.) в Алма матер Найденов е член на академичната общност на Богословския факултет от 1996 г., а от 2012 г. след спечелен конкурс е назначен за доцент по библеистика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Доц. д-р Найденов специализира в университетите в Берн (Швейцария) и Йена (Германия). През 2007 г. успешно защитава пред ВАК научната степен „доктор“, специалност „Теология“, на тема: “Книгата на свети пророк Йона-екзегетико-исагогически аспекти“.

Гост лектор в университетите в Берн, Йена, Регенсбург, Айхщет, Мюнхен. Доц. д-р Найденов e член на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия– култура– диалог” и на общността на немскоговорящите старозаветни библеисти (Arbeitsgemeinschaft der deutschsprachigen katholischen Alttestamentlerinnen und Alttestamentler -AGAT.

 

Директор на библиотека „Библика“ при Богословския факултет. Ръководител и участник в множество международни и национални научни проекти. През 2019 г. доц. Найденов е избран за декан на факултета и по време на първия му мандат, въпреки предизвикателствата на Covid-пандемията, с подкрепата на академичния състав бе осъществено желаното преструктуриране на факултета в четири катедри и увеличен броя на преподавателите. Успешно преведе факултета през програмна акредитация по професионално направление 2.4. Религия и теология за ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“ с по-висока оценка от НАОА и увеличен капацитет. Стартираха ремонтно-строителни дейности по реставрация на сградата. Приети бяха значителен брой вътрешни актове и правилници. Активизира се проектната и издателска дейност, международното сътрудничество. През юбилейната 2023 г. по повод „100-годишнина на Богословски факултет“, по решение на Светият Синод, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, доц. д-р Ивайло Найденов бе удостоен с орден „Св. Климент Охридски“ – 1-ва степен, в знак на внимание за църковни заслуги, а Факултетът бе удостоен с най-високото отличие на Старозагорската света Митрополия - орден „Св. апостол Карп“, първа степен и с „Почетен знак на Президента на Република България“.

 

С Бог напред!

09