Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Зелени градове: мисията възможна с INNOAIR

   

15.04.2022

 

Градовете играят важна роля за намаляването на емисиите на парникови газове и постигане на целите на Европейската зелена сделка. Тя очертава стратегия за адаптиране на транспорта към едно климатично неутрално общество до 2050 г., което включва 90% намаляване на свързаните с транспорта емисии на парникови газове. През 2020 г. трима от всеки четири жители на ЕС живеят в градска среда, като процентът се очаква да нарасне до внушителните 85% до 2050 г. Градовете консумират повече от 65% от световната енергия и отделят повече от 70% от емисиите на парникови газове.

ekxz8osx0ae76tr_reference

Отчитайки статистиката, градовете ще бъдат една от основните фокусни точки на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. с 55%. За да постигнем тези амбициозни цели, градската мобилност трябва да се декарбонизира, намалявайки драстично CO2 емисиите свързани с транспорта. В резултат на това всички бъдещи решения за градска и крайградска мобилност трябва да допринесат за това градовете да станат по-устойчиви, по-тихи и по-малко замърсени. Тези предизвикателства са все по-осезаемо на дневен ред, тъй като градската мобилност представлява 40% от всички емисии на CO2 от автомобилния транспорт и до 70% от другите замърсители.

Проектът INNOAIR има за цел да промени начина, по който пътуваме и как гражданите възприемат обществения транспорт. С въвеждането на концепцията за обществен транспорт на поискване в София очакваме да увеличим използването на градския транспорт и да създадем нови модели за пътуване. Освен това, партньорите по проекта в сътрудничество с широк кръг заинтересовани страни, включително телекомуникационни и други организации, оценяват как проектът може да бъде надграден и използван за справяне с предизвикателствата на довеждащия трафик при градове с разпръснато население.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ разработва специфични симулации, които ще валидират методи за разширяване на обществения транспорт при поискване в други градове в България и ЕС. За повече информация посетете нашата страница или се свържете с нас директно чрез каналите на социалните мрежи. Ще се радваме да чуем вашите отзиви и предложения!