Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Тазгодишната програма на ЕИБ в Стопанския факултет бе открита с гост-лекция на д-р Лиляна Павлова

   

16.03.2023

 

На 13 март бе официално открита тазгодишната програма с гост-лекции на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Първата гост-лекция традиционно бе изнесена от д-р Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ. Събитието бе открито от декана доц. д-р Атанас Георгиев, който приветства г-жа Павлова и припомни на студентите за съвместните дейности на двете институции до момента. По-рано този месец доц. Георгиев участва и в първия EIB Group Forum, проведен в Люксембург, по покана на д-р Лиляна Павлова.

Snimka1 (1)

Стопанският факултет е първият академичен партньор на Европейската инвестиционна банка в България. Съвместното партньорство започна преди 3 години и за този период редица мениджъри и експерти от ЕИБ, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Института на ЕИБ посетиха студентите на Стопанския факултет.

През миналата година 4-ма студенти от магистърските програми посетиха лятната школа на ЕИБ в Люксембург с подкрепата на ЕИБ и Стопанския факултет, а през декември отборът на Стопанския факултет зае второ място при първото си участие в състезанието EIB Ethics Bowl.

Пред студентите тази година д-р Лиляна Павлова представи лекция на тема „Европейският пейзаж във времена на сътресения и ролята на Групата на ЕИБ“, като акцентира върху стратегическите цели и предизвикателства пред европейската икономика.

Тазгодишната програма от гост-лекции продължава и през следващите седмици:

  • Гост-лекция на Теодор Радонов – финансов експерт и ръководител на българския офис на групата на ЕИБ в България, на тема „Бизнес цикъл и дейности в България“, 17 март, от 13:00 до 14:00 ч., зала 400.
  • Гост-лекция на Атанас Колев – главен съветник в отдел „Икономика“ на ЕИБ, на тема „Ефекти от облекчението от пандемията върху частните инвестиции на фирми“, 27 март, от 15:00 до 16:00 ч., зала 420.
  • Гост-лекция на Христо Стоянов – представител на Европейския инвестиционен фонд в България – в седмицата 27-31 март.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова каза за инициативата: „Щастлива съм, че с днешната лекция отбелязахме началото на партньорството между Софийския университет и Института на ЕИБ. Европейската инвестиционна банка е високоефективна институция за дългосрочно финансиране, която подкрепя инвестиционните проекти, допринасящи за намаляването на различията в регионалното развитие, като засилва икономическата конкурентоспособност и подобрява жизнения стандарт на гражданите в България. ЕИБ търси способни хора от широк спектър дисциплини – икономически, юридически и инженерни. Ние каним българските студенти да проучат възможностите ни за стажове и академични програми.“

Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев заяви в началото на лекцията: „Партньорството на Стопанския факултет с Европейската инвестиционна банка е част от усилията ни да развием академичните ни програми с активното участие на институциите и бизнеса. Началото на партньорството на ЕИБ със Софийския университет е както признание, така и стимул да продължим да сме водеща образователна институция в професионалните направления „Икономика“ и „Администрация и управление“ в България.“