Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет обявява конкурс за участие в Лятната школа на Европейската инвестиционна банка

   

27.03.2023

 

На 3 април от 15:00 ч., в зала 200, ще бъдат представени официално възможностите за студенти от магистърските програми на Стопанския факултет (на възраст до 32 години) да се включат безплатно в Лятната школа на Европейската инвестиционна банка (EIB Group). За повече информация как да кандидатствате, вижте информацията в края на текста.

Групата на Европейската инвестиционна банка е съставена от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд (EIB & EIF). Групата е най-голямата многостранна банка за развитие в света и един от най-големите източници на климатични финанси. От 2019 г. ЕИБ следва смелите амбиции за финансиране на климата, за да подкрепи Европейския зелен пакт и за да направи Европа въглеродно неутрална. Всяка година Институтът на ЕИБ е домакин на Лятна школа на ЕИБ.

Посетете специалната информационна сесия на 3 април от 15:00 часа в зала 200, за да разберете повече за инициативата и как можете да кандидатствате за нея. Стопанският факултет ще покрие разходите за път, а Институтът на ЕИБ ще покрие останалите разходи по участието на тримата избрани студенти-магистри и бакалаври (4-и курс) от Стопанския факултет.

В срещата тази година ще участват и колеги, които са участвали в предишни издания на школата – ще можете да разберете повече от тях за опита им, новите знания и контакти.

Стопанският факултет е партньор на Групата на ЕИБ от 2020 г. и тази пролет е домакин на четвърта серия лекции от мениджмънта на ЕИБ, подготвени специално за студентите от България.

rw_eib_summer_school

Целта на лятната школа, която ще се проведе между 27 юни и 7 юли в Люксембург, е:

  • предоставяне на студентите от магистърски програми информация от първа ръка за основните дейности и отговорности на Групата ЕИБ;
  • изграждане и укрепване на мрежа от настоящи и бъдещи заинтересовани страни в Групата на ЕИБ чрез нейните възпитаници и програма.

Лятното училище е насочено към интердисциплинарна и международна група от студенти-магистри от 18 избрани партньорски университети на Института на ЕИБ. Стопанският факултет на Софийския университет е единственият академичен партньор на ЕИБ за тази инициатива в България.

Участниците се включват в лекции, групови дискусии и казуси, за да получат задълбочено разбиране на мисията и въздействието на Групата на ЕИБ и как тя отговаря на настоящите предизвикателства на ЕС и света.

Всички курсове на Лятното училище се провеждат от служители на Групата на ЕИБ, които се справят ежедневно с оперативни, финансови, политически, кредитни, правни и технически предизвикателства. Преподавателите на Лятното училище показват практически подходи към проблеми, които по природа са мултидисциплинарни. Участниците получават уникалната възможност да получат вътрешна гледна точка за това какво означава да си част от групата на ЕИБ и как членовете на персонала прилагат теоретичните концепции към много практически предизвикателства с глобално въздействие.

Академичната програма включва пленарни лекции, както и семинари, които предоставят на участниците повече възможности за взаимодействие и дискусия с преподавателите и помежду си. Семинарите са разделени на няколко направления, за да позволят на участниците от различни академични среди да се потопят по-дълбоко в темите. Външни лектори, които Институтът на ЕИБ признава за водещи по теми, свързани с климата, допълват програмата, като споделят своите гледни точки с участниците.

В допълнение към академичната програма, участниците се включват и в социална програма с цел да насърчат взаимното учене и устойчивите социални мрежи сред съмишленици. Академичната част от графика включва приблизително 4-5 часа на ден, които ще останат възможно най-интерактивни и ангажиращи.

Освен учебните дейности, участниците ще си сътрудничат в малки мултидисциплинарни работни групи по задача, която ще представят на журито и своите връстници в последния петък на Лятното училище.

Програмата завършва с празнична вечеря в един от замъците на Люксембург и (по желание) събиране със завършилите през предишни години възпитаници на курса през уикенда.

Езикът на курса е английски. Участниците в лятното училище се задължават да посещават всички академични курсове, както и всички дейности на място (ако санитарните условия го позволяват). След завършване, студентите получават сертификат, издаден от на ЕИБ институт.

За да кандидатствате за участие в Лятната школа, изпратете Вашето CV и мотивационно писмо на английски език на адрес mtodorova@feb.uni-sofia.bg не по-късно от 20.04.2023 г.