Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет и ОББ ще подкрепят млади предприемачи от регион Кърджали

   

10.11.2023

 

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Обединена българска банка (ОББ) стартират проект „Мастър Клас за млади предприемачи от област Кърджали“. Целта е да се насърчат младежкото предприемачество и иновативните идеи, свързани с устойчивото развитие, здраве, финансова и дигитална грамотност и иновации.

Мастер Клас на ОББ и Стопански факултет

Младежкото предприемачество в България се развива отлично на фона на тенденциите на останалите страни в Европейския съюз. 23% от българските младежи, при средно за ЕС 14% и минимално 6% във Финландия, предприемат стъпки за реализирането на бизнес според данни от Евробарометър 513. Реалното младежко предприемачество в по-малките градове е повече от два пъти по-ниско, отколкото в трите ни най-големи града. Има сериозна потребност от догонване на високите нива на предприемачество в столицата и най-големите градове.

„Ние вярваме в потенциала на младите в област Кърджали и споделяйки своята експертиза се стремим да допринасяме за повишаването на информираността и готовността им да станат предприемачи. Обединяваме сили с най-голямата банка в България, защото сме убедени, че предприемачеството е истинската движеща сила зад растежа и развитието на икономиките“, сподели доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопанския факултет.

Област Кърджали възстановява предприемаческата активност след Ковид-19 най-бързо след София-град и София област (28% ръст на новите фирми спрямо 2019 г.), но все още е под средната за страната (на 1000 души). За област Кърджали новите фирми за първите 10 месеца са 3.46 на 1000 души, докато за България са 5.26 нови фирми. Ето защо ние решихме да се фокусираме именно върху област Кърджали за подкрепа на предприемачеството извън София.

В рамките на реализацията на проекта ще бъде повишена готовността на младежи от област Кърджали да станат предприемачи, както и капацитетът за развитие на млади предприемачи и на организации, които работят с млади хора. Дейностите обхващат събиране на идеи на младежи, провеждането на „мастър клас“ за развитие на предприемачески умения и запознаване с възможностите за финансиране на идеите, срещи с успешни предприемачи, менторство от страна ОББ и преподаватели от Стопанския факултет, както и конкурс за представяне на идеите. В проекта могат да се включат младежи до 29 навършени години към края на декември 2023 г., както и ученици от 11-и и 12-и клас през настоящата учебна година.

Регистрацията вече е отворена и всички желаещи могат да кандидатстват онлайн. През месеците ноември и декември предстоят коучинг сесии и срещи с успешни предприемачи.

Стопанският факултет и ОББ си партнират устойчиво за подкрепа на предприемачеството и отговорното управление в София, а през 2023 г. разширяват географския обхват на сътрудничеството си. Като най-голямата банка в България и в регион Кърджали, ОББ помага на бизнес клиентите си да стартират, да растат и да защитят финансовото си наследство за бъдещите поколения. Чрез съвместния проект банката и Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ поемат ангажимент да работят усилено за укрепване на предприемаческа екосистема в регион Кърджали с ясен фокус върху младежите.

Предприемачите, които се включат в Мастер класа, ще се подготвят и за други състезания през 2024 г., съорганизирани от ОББ и Стопански факултет. Следете за информация за уебинари и срещи на адрес: https://bit.ly/Kardzhali

За повече информация: доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопански факултет.

 

Oще по темата:

Публикация в БТА от 09.11.2023 г.