Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Статия публикувана в IFAC-PapersOnLine анализира иновативен градски транспорт при поискване

   

14.11.2022

 

Екип на Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ представи алгоритъм за изчисляване на оптимални траектории на електрически автобуси движещи се по заявка на гражданите в гр. София. Статията е публикувана в IFAC-PapersOnLine.

Подходът демонстрира възможността за решаване на транспортна задача произлизаща от въвеждането на градски транспорт при поискване. Вместо да бъдат анализирани всички подадени заявки наведнъж, след тяхното постъпване, заявките се анализират динамично без оглед на това кога постъпват. По този начин се отчитат както самите заявки подадени от граждани, така и промени в околната и градска среда като метеорологични условия, задръствания, ремонт на пътна настилка и др. Алгоритъмът е тестван с реални данни.

Реализирането на публикацията е възможно в резултат от пилотното въвеждане на градски транспорт при поискване в рамките на гр. София по проект INNOAIR финансиран по програма Urban Innovative Actions.

innoair 1