Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Сдружението на завършилите Стопанския факултет организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезение за ученици в САЩ

   

12.08.2015

 

Шест български ученици се борят за златото в САЩ

 

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезение за ученици. И тази година в състезанието се включиха повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

На финалите, които се провеждат от 09 до 12 септември в град Далас България е представена от шест ученика (отляво надясно – Сашо, Георги, Илия, Дани, Ели, Радо).

FEBA-IT2015

 

Това е само една от инициативите на Сдружението в рамките на проект „Кариера в ИТ“ реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria. Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 20 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от онези региони в страната в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2015 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33 студента, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. СУ - Стопански факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".