Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / На 18 март клуб „Спектър” проведе второто си успешно събитие под надслов „Изборите – пресечна точка на правото и математиката” с проф. Михаил Константинов

   

23.03.2015

 

На 18 март клуб „Спектър” проведе второто си успешно събитие под надслов – „Изборите – пресечна точка на правото и математиката”. Специален гост-лектор бе известният и уважаван проф. Михаил Константинов-математик, общественик и ревностен защитник на природата. Екипът на клуба спази традицията си и отново посрещна гостите с любопитни факти и мисли от сферата на математиката и изборната история, като в духа на събитието бяха добавени и интересни карикатури. Естествено към всичко това имаше и приятно допълнение- бонбони.

ProfMihailKonstantinov-ClubSpectar

В началото на събитието председателят на клуба, Лиляна Георгиева, благодари от името на целия екип на Студентски съвет към СУ за оказаната помощ при финансирането на мероприятието, а и на декана на Стопанския факултет – доц. Тодор Попов, за оказаната подкрепа. След това проф. Константинов зае ролята на главно действащо лице на вечерта. Гостите, сред които социолозите Юлий Павлов и Димитър Димитров, изслушаха с интерес лектора, който започна с историята на изборите, датираща още от Древна Елада. Споменаха се и интересни факти за страната ни - България е една от първите държави, дали изборни права на жените, изпреварвайки редица западни страни, сред които и Англия. Бяха представени разнообразни и прозорливи афоризми за демокрацията. Професорът даде отговор на един от най-важните за обществото въпроси – защо са ни нужни избори- а именно, за да се осъществи „плавен и безкръвен трансфер на властта.” Съчетавайки математически познания и ораторски умения Константинов разясни на присъстващите спецификата на българската избирателна система и онагледи примерите си, използвайки изборен софтуер, за да покаже разпределението на мандатите за всяка партия. Гостите, макар и учудени, разбраха, че изборният механизъм в страната ни е един от най-добрите в световен мащаб, а професорът ги провокира с въпроса – „Защо все пак се лъже на избори?”. Отговорът, оказа се, се корени в купения вот.

 

Проф. Константинов отговори на многобройните въпроси на гостите, обсъждайки с тях редица предизвикателства пред изборната система в страната като въвеждането на задължително гласуване, ползите и опасностите при електронното гласуване.

 

Влезте в страницата ни във „Фейсбук”, за да разгледате снимките от събитието и очаквайте следващите събития на клуб „Спектър”!

 

Автор: Лилия Илчева