Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Мартин Георгиев, председател на УС в Асоциацията на търговците на електроенергия в България, с лекция в Стопанския факултет

   

04.12.2015

 

На 4 декември гост-лектор в магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“ на Стопанския факултет беше Мартин Георгиев – Председател на УС в Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ – www.ateb.bg) и прокурист на Алпик Енергия България ЕООД. В АТЕБ членуват 20 компании с лицензии за търговия с електрическа енергия, които са отговорни за значителна част от пазара в България.

 

MartinGeorgiev2

 

 

В лекцията си г-н Георгиев представи ролята на търговците на електроенергия в либерализирания пазар, дейността на АТЕБ, данни за търговията на енергийните борси в Европа през миналите години и обзор на предстоящите промени в регулациите. Той представи и регионалния пазар в Югоизточна Европа, както и дейността на швейцарската енергийна компания Alpiq.

 

MartinGeorgiev1

 

Преди да се присъедини към Алпик, Мартин Георгиев е работил като Мениджър Ключови клиенти в Aare-Tessin Ltd. for Electricity (Atel) в централата на холдинга в Швейцария. Преди това е заемал длъжността Програмен мениджър в Юкономикс. Има практика като консултант в либерализацията на електроенергийния пазар в България и специализация в областта на икономика и управление в енергетиката. Сертифициран спот търговец от Европейската Енергийна Борса (EEX).