Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Конференция отбелязва десетелитетието на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

   

07.11.2022

 

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научно-практическа конференция, която отбелязва 10-годишнината от създаването на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Събитието под мотото „10 години сътрудничество, обмен и свързаност между Китай и страните от ЦИЕ“ се организира от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) съвместно със Стопанския факултет, Факултета по класически и нови филологии и Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Селскостопанската академия в София, Института за държавата и правото към БАН и Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България.

1_4

Зам.-ректорът на Алма матер проф. Мария Стойчева приветства присъстващите в залата и посочи, че тя символизира важността на науката, научните изследвания и образованието, в културата и всекидневния ни живот. По думите ѝ, не е случайно, че домакин на конференцията е именно Софийският университет, защото той е в ядрото на създаването и развитието и бъдещото затвърждаване на нашето сътрудничество с Китай.

1_5

Проф. Стойчева изтъкна, че във Факултета по класически и нови филологии преподаването и изучаването на китайски език е започнало още през 1953 г. Днес имаме бакалавърска и магистърска програма. Сътрудничеството не е ограничено само в рамките на Факултета по класически и нови филологии. Два други факултета са много активни в установяването и развиването на сътрудничество с Китай – Стопанския факултет и Философския факултет. Тя посочи, че Софийският университет е най-старият, най-големият и най-разпознаваемият в международен план български университет. Той е част от различни международни проекти и активности. Образованието е много важна стъпка към заздравяване на връзката между България и Китай. Според нея вече са построени мостове, основани на общо доверие и културно разбиране. Проф. Стойчева изрази надежда, че в бъдеще това сътрудничество ще се развива хармонично и ще учим взаимно един от друг.

1_7

Д-р Момчил Станишев, председател на организационния комитет, благодари на всички, които участват в конференцията и на съорганизаторите от Стопанския факултет, Факултета по класически и нови филологии, Философския факултет. Той посочи, че през следващите два дни ще бъдат обсъдени постиженията и икономическото развитие на България и Китай, добрите практики в земеделието и др. през последните 10 години. Получени са 51 доклада за участие в събитието. По думите му, последното десетилетие е показало, че разстоянието няма значение, когато държавите искат да работят заедно за постигане на общи цели.

1_2
1_3

Двудневната конференция обхваща следните изследователски области:

  • икономическо развитие на страните от Инициативата през последното десетилетие;
  • сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ;
  • приложни изследвания в областта на правото;
  • образователен и културен обмен между страните от ЦИЕ и Китай.

 

YouTube канал на ЦНСССКЦИЕ (APACCCEEC):