Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Karieri.bg: Стартира YouthSpark – програмата на Microsoft за образование и заетост

   

19.02.2013

 

Karieri.bg

 

Стартира YouthSpark – програмата на Microsoft за образование и заетост

 

На снимката: Георги Ранделов (вдясно), Жан-Филип Кортуа, Марси Рийс и Ралица Ганева от Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ.

[APRA Porter Novelli]

 

Програма Microsoft YouthSpark стартира днес официално у нас. Жан-Филип Кортуа, президент на Microsoft International и Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България, връчиха първия грант за страната ни по програмата, чиято цел е да е да създаде възможности за образование и работа 300 милиона младежи в повече от 100 страни по света през следващите 3 години.
Началото на глобалната инициатива у нас беше дадено с официално събитие в Софийския университет, на което освен представителите на Microsoft присъства ректорът на СУ проф. Иван Илчев, Марси Рийс, посланик на САЩ в България и над 300 студенти.
Финансова помощ в размер на 42 хил. щатски долара получи Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Този грант ще даде възможност на организацията да реализира "Кариера в ИТ" - програма за обучение на 13 000 ученици от училища в селски и отдалечени райони в страната.
"Искаме да сме сигурни, че най-ценният ни ресурс – младите хора – ще получат необходимото образование и обучение за общество, в което всеки има равни възможности. Този грант потвърждава намерението ни да изградим успешни партньорства в дългосрочен план, за да постигнем тази цел", заяви Жан-Филип Кортуа.
Проектът "Кариера в ИТ" , финансиран по инициатива "Партньори в познанието" на YouthSpark, е насочен към 13 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от селски райони и отдалечени области на страната. На тези младежи ще се предостави достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет на СУ, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.
Това е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2013 г.
Microsoft подпомага българското образование в дългосрочен план и през последните 10 години компанията е инвестирала повече от 2 млн. щатски долара чрез програмата си "Партньори в познанието" и други съпътстващи инициативи.

Програми в Microsoft YouthSpark:

В рамките на новата си инициатива, Microsoft ще подпомогне финансово неправителствени организации, които работят в помощ на младежите, и стартира редица нови програми:

Give for Youth, световна благотворителна пазарна платформа, насочена специално към набиране на средства за организации с нестопанска цел, които подпомагат младежки каузи по целия свят;

Microsoft YouthSpark Hub, онлайн място, където хората могат да изследват и имат достъп до всички младежки услуги, програми и ресурси, предоставяни от Microsoft и нейните партньори с идеална цел;

Microsoft Innovate for Good, глобална онлайн общност, която предоставя възможност на младите хора да си сътрудничат, да се вдъхновяват и подкрепят взаимно, използвайки технологиите, за да се постигне позитивна промяна в техните общности.

Microsoft YouthSpark включва не само филантропия, но и обединява редица глобални програми, които предоставят на младите хора достъп до технологии и по-добро образование:

Office365 for EDU: Безплатни технологични инструменти за всички ученици и учители, подпомагащи обучението и екипната работа: електронна поща, мигновени съобщения, конферентен видео и гласов чат, както и онлайн редакция на документи.

Skype в класната стая: Безплатна световна общност, чрез която учителите да свържат своите ученици с други ученици и гост-лектори от цял ​​свят.

Партньори в познанието: Професионална програма за развитие за държавни служители, училищни ръководители и преподаватели, която да им помогне с нови подходи в преподаването и ученето чрез технологии за развитие на умения за XXI век у студентите.

DreamSpark: Безплатен достъп до инструменти на Microsoft за дизайн и програмиране за студенти и преподаватели, с цел развитие на добри технически умения в критичен момент от развитието на ученика в гимназията и колежа.

Imagine Cup: Най-добрият технологичен конкурс за младежи, който предизвиква студентите да приложат своите знания и страст за разработване на технически решения за социално въздействие, ангажиращи игри и да демонстрират иновации, от които могат да се възползват други общности.

BizSpark: Софтуерна бизнес програма, която предоставя на младите предприемачи достъп до инструменти за разработка на софтуер на Microsoft и връзки с ключови играчи в индустрията, включително инвеститори, като по този начин им се помогне да започнат нов бизнес.

 

Източник:

Karieri.Bg

 

Още:

Информация на сайта на СУ "Св. Климент Охридски"

 

Представяне на съвместния проект с MicroSoft „CareerIT“ - 19.02.2013