Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Инициативата на Cargill България и Стопанския факултет бе представена в btv Новините и в емисиите на Българското национално радио.

   

16.04.2019

 

 

От btv Новините съобщават, че новата инициатива има за цел българските студенти да се развиват у нас, а не в чужбина. Проучване сочи, че повечето млади хора планират близкото си бъдеще у нас. 39% искат да учат и работят едновременно. Образованието в чужбина дава по-добра подготовка, но у нас има много повече възможности за кариера.

 

 

 

„Хората, които остават да учат в България, имат много много по-голяма площадка за излитане в различни посоки, финансирано с европейски средства, с български стипендии, отколкото, ако човек отиде някъде и е принуден да работи на Запад, за да си изкарва хляба и между това трябва да учи“, каза доц. Теодор Седларски.

 

Теодор Сяров и Илия Дечков са студенти 3 курс в Стопанския факултет на Алма Матер. С помощта на инженери от Техническия университет успешно реализират идеята си за пръстен, който дистанционно да управлява компютри. Това е много хубавата част на България, и особено на София, понеже имаме различни университети с хора с различни професионални умения и като се колаборираме се получават наистина много хубави неща“, каза Илия Дечков.

 

„Прекарах някакво време в Америка, видях интересни възможности там, но просто културата, начинът на живот и това, че тук мога да си говоря на български и да съм си вкъщи, там не го почувствах така, както чувствам тук нещата”, заяви Теодор Сяров.

 

На сайта на инициативата „Твоето бъдеще е тук“ всеки младеж може да научи за образователни и кариерни програми. Младите искат добра заплата, възможност за развитие и свободно време. Работодателите вече са готови да им дадат всичко това.

 

В репортажа на Българското национално радио се посочва, че 87 на сто от младите хора у нас – на възраст от 17 до 35 години, виждат бъдещето си в България, според данни от проучване на агенция „Маркет линкс“. Изследването е част от проект на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, наречен „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“.

 

Целта на инициативата е младите български таланти да останат и да работят у нас, вместо зад граница.

 

Кампанията ще включва редица събития, лекции и работилници с хора от бизнес средите. Те ще отидат при студентите и заедно ще решават реални бизнес казуси, ще споделят пред младите хора личния си опит и ще им помагат в избора на кариера или последващо образование.

 

Студентите ще имат възможност и за придобиване на работен опит, с което бизнесът ще отвори врати за проактивните млади хора. Това ще обогати учебната програма на бъдещите специалисти и ще им даде реална представа за възможностите, които ги очакват в света на бизнеса.

 

Автор: ТВ Алма Матер