Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Гост-лекция на Милко Ковачев пред студентите от магистърска програма „Енергийни пазари и услуги“

   

16.05.2022

 

На 11 май гост-лекция пред студентите от магистърска програма „Енергийни пазари и услуги“ изнесе Милко Ковачев. Гост-лекцията е част от програмата на дисциплината „Мениджмънт на енергийни и ютилити компании“, а представената тема бе: „Перспективи за развитие на ядрената енергетика”. Лекцията се проведе хибридно от зала 304 в Стопанския факултет.

MKovachev

Милко Ковачев през последните 7 години беше ръководител на Секцията за ядрено инфраструктурно развитие в Департамента по ядрена енергия (ДЯЕ) към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена. Ковачев има близо 40 години опит в областта на формулирането и реформирането на политики, развитието на проекти, проектирането, мениджмънта и финансирането в областта на енергетиката и ядрената енергия. Работил е за обществени, търговски и финансови институции в Европа и Близкия Изток.

Преди да се присъедини към МААЕ, е бил вицепрезидент „Глобално присъствие“ в експортното подразделение Rusatom Overseas на руската компания „Росатом“. От 2010 г. до 2013 г. е заемал поста регионален директор за Азия и региона на Близкия Изток в „Уорли Парсънс“ в ОАЕ. Преди това е работил като старши съветник по въпросите на енергетиката и природните ресурси в EBRD в Лондон. Бил е и съветник и член на надзорния съвет на БНП Париба България. В периода 2001-2005 г. е бил министър на енергетиката и енергийните ресурси, а през 2005 г. – министър на икономиката на Република България.