Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Форумът „ESG&FRIENDS 2024“ се проведе в София

   

01.03.2024

 

Информация, иновации и инвестиции са ключът към трансформацията на бизнеса към по-устойчиво бъдеще. Това бяха посланията на участниците в първата панелна дискусия „Bridging the green gap“ по време на форума „ESG&FRIENDS 2024“, организиран от първата специализирана медия за популяризиране на ESG в България - ESGnews.bg. Форумът се проведе в хотел „Хилтън“ на 27 февруари под мотото „Re-position, Re-think, Re-grow“. Модератор на панела беше доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

snimka

В събитието взеха участие Камелия Славейкова, председател на Съвета на директорите на Shell България, доц. д-р Милена Ангелова, Главен секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Евгения Троанска, представляваща SGI Europe в Европейската консултативна група за финансово отчитане (EFRAG).

„В момента има повече въпроси отколкото отговори по темата за ESG, като например къде се стремим да бъдем и къде сме в момента. ЕС си поставя за цел до 2050 г. да се постигне климатична неутралност, но за всички е ясно, че светът изостава в тази цел и има нужда от по-активни и спешни действия“, заяви Камелия Славейкова.

„Стандартите закъсняха доста и компаниите все още не са наясно какви данни трябва да събират. Малките компании чуха за първи път през миналата година, че директивата ще важи и за тях, тъй като те са част от веригите за доставки. Те имат нужда от големите компании, които могат да им помогнат“, добави доц. Ангелова.

Евгения Троанска посочи като основно предизвикателство това, че има дефицит на данни.

Предизвикателствата са за всички и ще вървим заедно по този път с много помощ и много взаимодействие, обобщи модераторът на панела доц. д-р Атанас Георгиев.