Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски" стартират второто издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България”

   

17.03.2023

 

Фондът на фондовете и Софийски университет „Св. Климент Охридски” стартират второто издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България” за младежи от 18 до 29 години. Състезанието дава възможност участниците да развият проектите си, да покажат предприемачески умения и да придобият ценен опит в рамките на 6-седмична менторска програма преди финалното представяне на идеите си пред инвеститори. Срокът за кандидатстване е до 17 април 2023 г. през електронна форма в сайта на инициативата.

University Startup Competition FMFIB 2023 vol.2-12

Заявки за участие се приемат от индивидуални участници или отбори. Могат да кандидатстват студенти от всички български университети и специалности, както и ученици от 11-и и 12-и клас. Допустими са предложения от всички области и сектори и на различен етап на реализация – от идея, през прототип до активен на пазара продукт. Кандидатурите ще бъдат разделени в категории (идейна, ранна или напреднала фаза, както и по възрастови групи), за да се определи график за обучителната фаза, така че тя да покрие най-адекватно нуждите на участниците и да постигне максимален напредък на проектите спрямо етапа на развитие, с който влизат в състезанието.

Допуснатите кандидати ще получат възможност за развитие на идеите си чрез менторство, обучения и срещи със създатели на успешни стартъпи, а десетте най-добри отбора ще се представят пред експертно жури и инвеститори в рамките на финала на 7 юни 2023 г. Участниците ще получат възможности за дялова инвестиция, включване в акселераторски програми и инкубатори, стаж в партниращи на конкурса организации, менторски часове с успешни основатели на компании, възможност за участие в български и международни конкурси, парични и поощрителни награди от партньорите.

Това е второто издание на националният конкурс „Най-добър младежки стартъп в България", организирано от Фонда на фондовете и Софийски университет. Първото издание се проведе през лятото на 2022 г и в него участие взеха 36 стартъпа. Тази година организаторите искат да разширят мащаба на инициативата и да я утвърдят като най-значимия и популярен младежки национален конкурс, трамплин за младите предприемачи да сбъднат идеите си за собствен бизнес. Проектът има за цел да насърчи реализирането на иновативни идеи в България и да повиши предприемаческата култура на младите хора, включително за генериране и развитие на идеи, бизнес планиране, маркетинг, представяне пред инвеститори и др.

Сред партньорите на конкурса са Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA), фонд мениджърите за дялови и квазидялови инвестиции на Фонда на фондовете: Innovation Caрital, Vitosha Venture Partners, NV3, Morningside Hill Capital Management, Silverline Capital, българското подразделение на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, Българската асоциация по роботика и автоматизация - PARA, най-голямата българска ангелска мрежа CEO Angels Club, Българската фондова борса (БФБ), платформата за инвестиции в стартиращи компании SeedBlink, българското звено на един от най-големите преакселератори в света Founder Institute, Съветът по инвестиции към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Министерството на иновациите и растежа (МИР), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), Teenovator, Junior Achievement Bulgaria, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Обединена българска банка (ОББ), SIS Кредит, Асоциацията на младите учени, Стопанският факултет на СУ и др.

Повече информация относно конкурса и процеса по кандидатстване можете да откриете тук.

Информация за участниците и победителите в първото издание е публикувана тук.