Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Бакалаврите от Стопанския факултет на Софийския университет випуск 2015 г. получиха своите дипломи

   

24.11.2015

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествената церемония по връчването на дипломите на абсолвентите от Стопанския факултет на СУ. 80 бакалаври от випуск 2015 г. завършиха висшето си образование. Випускът има един пълен отличник.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. дпн Албена Чавдарова, деканът на Стопанския факултет на СУ доц. д-р Теодор Седларски, преподаватели, абсолвенти и техните близки.

Деканът на факултета доц. Теодор Седларски поздрави абсолвентите и разказа накратко историята на Стопанския факултет. Той отбеляза, че през 2015 г. се навършват 25 години от възстановяването му и подчерта: „За тези 25 години ние се утвърдихме като факултет, който привлича най-добрите кандидат-студенти, тези, които имат отлични познания по математика и отлична подготовка по езици. Една рядка комбинация, която е предпоставка за вашия успех на пазара на труда”.

 

2

 

Доц. Седларски припомни, че според всички рейтингови класации през последните години Стопанският факултет на Софийския университет заема първите места в областите, в които подготвя студенти.

Надявам се, че за вас е бил отворен един прозорец към начина на преподаване и мислене на онези общества, които определяме като високо развити, което ви прави конкурентноспособни не само у нас, но и в чужбина“, каза още доц. Седларски. Той призова абсолвентите да посветят усилията си и кариерното си израстване на родината си и изрази надежда, че вече като завършващи факултета, могат да виждат над повърхността на пазарните механизми на съвременното пазарно общество, да бъдат свободни и да бъдат творци, а това, което създават, да бъде от тяхната запазена марка и да има висока стойност. Да бъдат пример за следване, а не последователи и консуматори.

3

В края на приветствието си доц. Седларски пожела на абсолвентите на добър път и нищо да не може да ги спре.

От името на ректорското ръководство и от свое име заместник-ректорът на СУ проф. Албена Чавдарова поздрави абсолвентите, техните преподаватели, близки и родители за празника. Тя поздрави завършващите студенти за това, че преди четири години са избрали Стопанския факултет на Софийския университет и изрази надеждата си, че тези, които решат да продължат да учат в магистърска степен, отново ще предпочетат Стопанския факултет и Софийския университет.

Проф. Чавдарова пожела на абсолвентите да бъдат здрави, успешни и дръзновени. „Не се страхувайте да бъдете смели в изказа си, защото ви предстои да решавате много важни задачи в стопанското бъдеще на нашата държава и се надявам да го направите перфектно“, каза още проф. Чавдарова и пожела на младите си колеги да имат успешен професионален път и добри житейски сполуки.

„Убедена съм, че вие никога няма да забравите вашия факултет, вашите преподаватели, нашата Алма матер. И че винаги в мислите си, но и в делата си ще се връщате към Стопанския факултет, ще го подкрепяте на тези високи позиции, на които, надявам се, в бъдеще ще заемете“.

5

По време на тържествената церемония представителят на Сдружението на завършилите Стопанския факултет Васил Атанасов се обърна към завършилите и им разказа за трудностите, които ги очакват, за проблемите, които ще трябва да преодолеят, за да се развият като истински професионалисти. „Повярвайте ми, да отгледаш и да възпиташ дете е по-трудно дори от изпит по счетоводство. Затова единственото, което искам да ви пожелая и предам като послание, е да правите всичко в този живот така, че вашите деца след време да се гордеят с вас. Тогава ще сте успели. На добър час!”, каза в края на словото си Васил Атанасов.

6

От името на абсолвентите колегите си поздрави Николета Гергинова, която припомни, че преди четири години, когато са пристъпили за първи път прага на Стопанския факултет, са били непознати един за друг, любопитни и жадни за това, което им предстои. Тя си спомни и за срещите с преподавателите и им благодари: „Това, което получихме от тях, не е книга с инструкции за ползване, нито е стока със срок на годност. Вместо това те ни доведоха до високото, а дотам се стига по стръмното. Дадоха ни орден на познанието“.

В приветствието си Николета Гергинова благодари на родителите и близките, на създадените приятелства и изрази надеждата си, че абсолвентите ще продължат да се срещат и занапред. Тя пожела на колегите си на добър час.

4

Първият абсолвент, който получи дипломата си, бе пълният отличник на випуска Десислава Димитрова. Десислава е завършила едновременно трети и четвърти курс. От зам.-ректора на СУ проф. Чавдарова Десислава получи златна значка на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и пожелания да намери мечтаната работа.

Десислава Димитрова заяви, че е радостна, че е била част от Стопанския факултет на СУ и изрази надеждата си, че младото поколение може да оцени това, което имат. Тя пожела на състудентите си да продължат само напред.