Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Международна дейност / Новини от международната дейност / Доц. д-р Атанас Георгиев изнесе гост-лекция в Ilia State University в Тбилиси, Грузия

   

14.06.2023

 

На 14 юни доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет и директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, изнесе гост-лекция пред академичната общност на Ilia State University в Тбилиси, Грузия. Темата на лекциите беше „EU Energy Security and Challenges During the Ongoing War“, а посещението се осъществи в рамките на сключеното Erasmus+ партньорство между Ilia State University и СУ „Св. Климент Охридски“.

snimka 1

В лекцията си доц. Георгиев представи актуална информация за европейските енергийни и климатични политики, коментира ефектите от войната в Украйна върху сигурността на доставките за Европейския съюз и даде примери от трансформацията на електроенергийния и газовия отрасъл в България в контекста на предстоящото стартиране на пазар „ден напред“ на електроенергийната борса в Грузия от 1 юли 2023 г.

snimka 2

Домакини на срещата и посещението бяха Гиорги Мукигулишвили и проф. Мурман Маргвелашвили, които развиват магистърска програма за енергийния отрасъл в Грузия, както и тинк-танка World Experience for Georgia. В началото на юни Гиорги Мукигулишвили посети Стопанския факултет в рамките на същото партньорство и изнесе гост-лекции пред студентите от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“.

По време на посещението си в Тбилиси, доц. д-р Атанас Георгиев проведе и среща в българското посолство с Н. Пр. г-н Веселин Вълканов, Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Грузия, и с г-н Илия Начев (политическа служба). На срещата бяха обсъдени възможности за представяне на бакалавърски и магистърски програми пред грузински кандидат-студенти и други теми от общ интерес.