Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Гл. ас. д-р Мария Трифонова пред Dir.bg: От 2025-а до 2030 г. трябва да имаме алтернативните на въглищата енергийни източници

   

28.09.2023

 

„При запазване на тенденциите за покачване на цените на въглеродните квоти, въглищата се оказват икономически неизгодни още след 2025 година. Оттогава започва стремглаво покачване цената на квотите и в следствие на европейското законодателство, след 2025 г. държавата няма да има механизъм за подпомагане на въглищната енергетика. Дори и такъв механизъм да бъде договорен в противоречие с европейските регламенти, себестойността на единица енергия от ТЕЦ-овете, изгарящи въглища, се очаква да се покачи с повече от 6 пъти до 2030 г. и остава неясен въпросът кой ще поеме този разход в период, в който се очаква и домакинствата да излязат на либерализиран пазар“. Това коментира гл. ас. д-р Мария Трифонова в анализ пред Dir.bg.

Screenshot 2023-09-28 101609

Тя допълни, че според анализите делът на енергията от въглища трябва да се намали драстично още преди 2030 г. и да се въведат алтернативни мощности, за да се запазят борсовите цени в страната в синхрон с регионалните. „Министерство на енергетиката вижда решение във въвеждането в експлоатация на два нови ядрени реактора -единият планиран да оперира към 2035 година, а другият към 2040 година“, посочи д-р Мария Трифонова. Според думите ѝ, тези планове обаче по-скоро избутват навлизането на нови вятърни мощности във времето, а те са необходими на системата още към 2030 г., за да се балансира микса от променливи възобновяеми източници на енергия. Гл. ас. д-р Трифонова коментира, че няма икономическа логика да се приоритизират инвестициите в атомна енергетика за сметка на инвестициите във възобновяема енергия.

Цялото интервю можете да намерите тук.