Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA TV - видео новини / Видео-новини и медийни участия / Доц. д-р Божидар Недев, ръководител на МП „Финанси, инвестиции и финтех“: Програмата е сред най-желаните магистратури

   

08.07.2022

 

Доц. д-р Божидар Недев, ръководител на МП „Финанси, инвестиции и финтех“, коментира тенденциите, развитието и подготовката на кадри в магистърската програма в предаването „Ритъмът на столицата“ на БНР – София.

„В България отрасълът на финтех компаниите отбелязва сериозен растеж и може би гони пионери, като Естония, Латвия и Литва. Програмата цели да предостави интердисциплинарна подготовка на студентите, тъй като се оказва, че с течение на времето тясната специализация по-скоро става недостатък, отколкото предимство и самите компании имат потребности от хора, които имат познания в различни аспекти на дейността – финанси, счетоводство, финтех“, каза доц. д-р Недев.

Screenshot 2022-07-08 at 08-32-13 ”Финанси инвестиции и финтех” е сред най-желаните магистратури

Той допълни, че сътрудничеството с Българската финтех асоциация е много полезно, защото в лекциите влизат и експерти от бизнеса, които споделят своя опит. Обучаваните студенти са около 50, като сред тях има и специалисти икономисти, юристи, лингвисти, а подаването на документи става онлайн на страницата на Стопанския факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Много ме запали програмата по отношение на инвестициите, затова смятам това да са първите крачки, които ще предприема и в бъдеще, да започна работа като финансов анализатор и да създам свой инвестиционен портфейл. Стипендиантка съм на 4 компании през целия си обучителен период“, коментира Симона Василева, която е един от стипендиантите в програмата.

По думите на доц. д-р Недев, мотивацията е основният фактор, защото когато става въпрос за магистърски програми, това са вече хора, които знаят какво искат. Той сподели, че основна цел на Стопанския факултет е сътрудничеството с бизнеса. Цялото интервю на доц. д-р Недев можете да чуете тук.