Начало / Новини / Календар / Международна конференция „Александровската гробница: 20 години по-късно”

Онлайн, ZOOM

На 11 и 12 май 2021 г. онлайн, чрез платформата Zoom, ще се проведе международната конференция „Александровската гробница: 20 години по-късно”. Организатори на събитието са Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките и Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с Регионалния исторически музей – Хасково и Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Преди 20 години, близо до село Александрово, Хасковска област, България, бе открит за науката един изключителен архитектурен паметник на тракийската култура: Александровската гробница. Датираща от ранната елинистическа епоха, края на IV – началото на III в. пр. Хр., тя е една от двете гробници в България, чийто интериор е почти изцяло украсен с фигурални стенописи. От 2004 г. Александровската гробница е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

За информация, включително програмата и абстрактите на заявените доклади, както и повече информация около провеждането на събитието вижте уеб страницата на конференцията .

TheAlexandrovoTomb_logo