Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

315 абсолвенти от випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Един от тях е пълен отличник.

Тържествената церемония по връчването на дипломите се проведе в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“. Тя бе открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев, който поздрави официалните гости, абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки и благодари на домакина Военна академия „Г. С. Раковски“ за съдействието за провеждане на тържествената церемония.

31

В своето слово проф. Вълчев припомни твърдението си, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти. Единство, споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. „Тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и към научното любопитство стои в основата на онова, което обикновено наричаме академичен дух. И ми се иска да вярвам, че въпреки сложното и както вече всички се убедихме преходно време, в което живеем, този академичен дух, белязан от свободното и критично мислене, ще продължи да бъде една от основните ценности на университетското образование“, каза деканът на Юридическия факултет.

6

Той обърна внимание на времето, в което живеем, и припомни, че човешките общества са извървели дълъг път за разширяването на достъпа до информация и увеличаването на възможностите за нейното разпространение. От скалните рисунки и устните предания до писаното слово, през печатарската преса до радиото и телевизията. Но възможностите, които през последните десетилетия дадоха компютрите, Интернет и социалните мрежи, едва ли могат да се сравнят с нещо, подчерта проф. Вълчев.

3

„Дали информационното пресищане и консуматорският нагон не са тъкмо средата, която ще принизи моралните стандарти и ще релативизира две от най-важните поне от моя гледна точка измерения на правото – мира и справедливостта. И още нещо – дали днешният информационно претоварен човек, живеещ в един несигурен и лишен от сакралност свят, не прилича на онзи човек, описан от Ерих Фром в края на Средновековието, който е формално освободен в социален и в духовен план, но самотен и несигурен и разколебан в своите традиционни опори“, попита още проф. Вълчев.

7

В своето слово деканът на Юридическия факултет припомни, че университетът е място за свободно задаване на въпроси, място, където отговорите не идват веднага, а са продукт на грижлив, внимателен мисловен процес.

Обръщайки се към дипломантите, той отправи два апела. Първият бе никога да не се примиряват с глупостта и пошлостта и да не позволяват на консуматорската култура да ги залее и да ги лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света, а оттам и от индивидуалното усещане за свобода. „Човекът, както си позволих и миналата година да кажа на вашите колеги, не е просто еволюирал примат с класово съзнание и Едипов комплекс, който се бори за бърз интернет и изгодно кредитиране. Човекът е много повече от това и той заслужава да живее в един подреден свят, който функционира според справедливи и отнапред известни правила. И тези свои очаквания в голяма степен – основателно или не, обществото възлага на нас, юристите“, каза още проф. Вълчев. Той призова дипломантите да не забравят, че борбата за правото изисква постоянни усилия и тя има нужда да бъде разгаряна отново и отново от всяко следващо поколение.

23

С втория си апел към младите си колеги деканът призова да не позволяват правото да бъде разомагьосано, да не допускат правото да бъде принизявано и да не разрешават на другите да го принизяват. Той подчерта, че юридическата професия се практикува в ежедневието, но освен че дава висок социален статус, тя остава винаги свързана с ценности и принципи, които са над всекидневието. „Пазете магията на правото и не забравяйте голямата отговорност, която имате като повелители на тази магия“, каза още проф. Вълчев.

2

В словото си деканът се обърна и към родителите и заяви, че те имат всички основания да се гордеят със своите деца, които днес завършват образованието си в най-стария и най-престижен Юридически факултет на България. „Нека да са живи и здрави, да упражняват с достойнство правната професия и да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място от това, което ние с вас ще им оставим.“

90

Поздрав към завършващите поднесе и домакинът на церемонията - началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. Той ги поздрави с „Добре дошли!“ в най-старото военно висше училище и разказа накратко неговата мисия и успехи.

Началникът на Военната академия се обърна към абсолвентите и подчерта, че военните, спортистите и правистите си приличат по едно качество – воля за победа. Той говори и за необходимостта да учат през целия си живот, защото знанието никога не е достатъчно, а светът се променя с друга скорост.

10

Генерал-майор Тодор Дочев пожела професионалната реализация на дипломантите да надрасне техните очаквания и в работата си да имат несъкрушим дух, неизчерпаема енергия, неспирен възход и светли житейски хоризонти в личен и служебен план.

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев също отправи своя поздрав към завършващите и сподели своя собствен житейски път като съвет към по-младите си колеги. Той подчерта, че поемайки дипломите си в ръка, те трябва да знаят, че оттук насетне започва техният истински труден път – пътят, по който ще създават своите собствени биографии. В словото си заместник-ректорът изрази увереността си, че благодарение на образованието, което са получили, ще извървят успешно този достоен път на юрист.

16

Доц. Вълчев призова абсолвентите да се гордеят, че са завършили най-добрия факултет, който е част от Софийския университет, даващ юридическо образование в България. „Но ако не излезете от него със съзнанието всъщност колко малко знаем, и колко много трябва да продължим да трупаме знания, да проумяваме света, ние като преподаватели няма да сме си свършили работата“, подчерта доц. Вълчев и отбеляза, че преподавателите са им дали инструментите, възможността да вървят самостоятелно напред, справяйки се с предизвикателствата на днешния и на утрешния ден.

17

Заместник-ректорът призова завършващите да не се доверяват на телефоните си, защото там картината, която се рисува за съвременния свят, не е вярна. „Ако искате да бъдете успешни и да знаете в каква посока вървите, отворете сетивата си. Те, макар и понякога да ни подвеждат, стигат до нашия ум и продължават да го развиват. Ето това ни прави хора – мислещи, търсещи, хора, които искат да променят себе си, обществото, света“, подчерта в словото си доц. Вълчев и призова абсолвентите да не се щадят и да бъдат всеотдайни в работата си. Той подчерта, че днес те започват да градят света на техните деца.

Заместник-ректорът отправи своя апел към завършващите да бъдат смели, да променят, да водят своите ежедневни битки, да търсят каузи и общности, с които да вървят заедно напред. Той призова в моменти на сломеност да имат силата да протегнат ръка за помощ – това е най-дълбокото човешко, интимно чувство. „Ако вие успеете да направите това, задължително ще се изправите отново на крака и след това ще сте готови вие винаги при нужда, при подадена към вас ръка да помогнете на другия. Ето това ни прави общество, а не настръхнали съсловия едно срещу друго, каквото сме в момента“, каза още заместник-ректорът.

42

Накрая, след като призова абсолвентите да не отлагат дълго срещата с чудото на живота и им пожела да бъдат смели и дръзновени, доц. Вълчев обяви випуск 2022 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет за завършил.

Отличникът на випуска Мария Стефанова също поздрави колегите си за успешното завършване. Тя заяви, че днешното събитие е много ключово в живота на всички завършващи и то показва, че през последните пет години всички са показали на какво са способни. „А то не е просто да учим наизуст или да прочетем многото учебници, статии и монографии. Напротив. Днес сме тук, защото сме показали, че можем да се справяме с трудностите, които юридическото образование постави пред нас, както и с трудностите, породени от извънредната обстановка, в която проведохме три години от нашето обучение“, каза отличникът на випуска.

91

Мария Стефанова подчерта, че е изключително благодарна за всички тези трудности и предизвикателства, пред които всички са били изправени. Тя сподели, че когато се е подготвяла за речта си пред съвипускниците си, си е задала въпроса, ако трябва да оприличи следването си на книга, какъв жанр би била тя. И първият отговор бил приключенски хорър. Защото през годините са изпитали и страх от изпитите, за някои от изпитите е трябвало да бъдат находчиви и доста смели като Индиана Джоунс в който и да е филм. „И макар че в хорърите често главните герои умират накрая, аз съм убедена, че ние ще успеем да преобърнем тази практика и да поставим началото на нов жанр в юридическия живот“, каза Мария Стефанова. Цитирайки Рет Бътлър от „Отнесени от вихъра“, който казва, че трудностите или изграждат, или разбиват човека, отличникът на випуска призова всички дипломанти да покажат, че преминавайки през различните препятствия, не просто не се отказват, а напротив – продължават напред и се надяват всяко следващо предизвикателство да е още по-интересно и още по-интригуващо, за да бъдат блестящи юристи.

15

Мария Стефанова акцентира в словото си, че през всичките тези години те не са били сами, а заедно с многоуважаваните си преподаватели и им благодари от името на целия випуск за преданите знания, за тяхната отзивчивост и всеотдайност. Тя не пропусна да отбележи и помощта на техните родители, близки и приятели, които са били тяхната опора. Тя им благодари за всичко, което са направили за тях.

В словото си Мария Стефанова обърна внимание на това, че в живота юристи има много, много доктори, магазинери, но истинските хора, справедливи и честни, са много малко. „Това сякаш се е превърнало в догмата в съвременното общество. Всички се стремят към Ницшеанския човек, към свръхспособния човек. Не се оглеждат около себе си и не се замислят какво означава да бъдем хора с „Х“? Искаме всичко, искаме го веднага, искаме го наготово“, каза отличникът на випуска и подчерта, че нещата не винаги се получават така. Тя припомни древната история, в която Диоген обикалял със запалена факла посред бял ден, а всички го питали защо обикаля с факла посред бял ден? И той отговарял: „Ами търся човек“.

34

Отличникът на випуска отправи послание към всички да бъдат такива хора, с които един ден сами ще могат да се гордеят. Да отдават силите и енергията си за това поне малко да променят света и хората в него да бъдат по-сърдечни, по-честни, по-добри и по-състрадателни. Тя ги призова да бъдат благодарни за това, което имат. „Само по този начин можем да пребъдем в професията, която сме си избрали – каквато и да е тя, а и в живота въобще“, подчерта Мария Стефанова и сподели с колегите си мисъл на Дейвид Мичъл от „Облака Атлас“: „Моят живот е колкото една капка в един безкраен океан. И все пак, какво е всеки океан, ако не множество от такива капки?“.

Отличникът на випуска отбеляза, че едва ли някой от тях иска да живее в бурен океан, с корабокрушения: „В нас е силата и сега е времето да покажем, че ние малко по малко да започнем да преобръщаме света, в който живеем. Част от нас – чрез законите, които поне ще се опитаме да създадем, други – със справедливо осъждане като съдии, трети – чрез борба с престъпността като прокурори и разследващи органи, четвърти – чрез защита на правата на тези, които дори не знаят, че имат права, а пети – по свой собствен, уникален начин“.

8

Накрая Мария пожела на колегите си вдъхновен подход към живота, удовлетворение от всичко постигнато, да не показват страх пред лицемерието и лъжите, да бъдат пример за околните. „Бъдете като себе си – но, колеги, винаги се старайте да бъдете вашата най-добра версия“, призова накрая отличникът на випуска.

Дипломантите, техните преподаватели и гости бяха поздравени и от омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева. Обръщайки се към абсолвентите, тя ги приветства в престижната група на завършилите Софийския университет и подчерта, че е изключително развълнувана, защото е възпитаник на Юридическия факултет и много се гордее с това. „Да си завършил този университет е привилегия, която задължава. Очакванията към вас винаги ще бъдат високи. А вие ще трябва да пазите не само собствената си репутация, но и репутацията на Софийския университет и на Юридическия факултет“, каза омбудсманът.

19

В приветствието си тя обърна внимание, че връзката между преподавателите и завършилите факултета не се прекъсва с напускането на университета.

Обръщайки се към абсолвентите, тя заяви, че правото е призвание, което ще им позволи да избират сами областите, в които ще работят. По думите й това е призвание, което те поглъща, защото търсенето на справедливост е дълбоко вкоренена във всеки човек.

Проф. Диана Ковачева призова дипломантите да запазят човешкото в себе си, съпричастността, защото това ще бъде важен компас в една тежка и винаги изпълнена с предизвикателства професия.

20

Живеем в динамични и трудни времена, в които правото и моралът са поставени на тежко изпитание. Вие обаче не губете вътрешния си ориентир за справедливост. Не отстъпвайте от куража да отстоявате себе си и нещата, в които наистина вярвате. Ценности като почтеност и умереност днес са дефицит. Но онзи, който се придържа към тях, рано или късно ще успее и никога няма да се провали“, каза омбудсманът на Република България.

Проф. Ковачева обърна внимание на сложността на живота и посочи, че често нещата са различни от онова, което изглежда на пръв поглед. Тя призова дипломантите да не се страхуват да грешат, да не се страхуват да опитват, и ако губят – никога да не губят своето самообладание и смелостта да опитат отново.

22

Тя акцентира и върху правата на човека, върху това, че всеки има право на защита. „Справедливостта има много лица. Научете се да ги разпознавате. Вие имате много знания, ще добиете много опит, но да останеш верен на собствените си ценности, е личен житейски избор, който никога няма да ви подведе“, каза още Диана Ковачева и ги призова в деня, в който взимат дипломите си, да оценят собствените си усилия и успехи. Тя ги поздрави за пътя, който са избрали, и им пожела успехи и удовлетворение.

24

По традиция официалната част на церемонията завърши с академично слово. Пред абсолвентите на випуск 2022 г. на специалност „Право“ говори проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет в периода 2011-2019 г. и министър на образованието и науката (август 2022-юни 2023 г.). Той поздрави младите си колеги с придобитата образователна и квалификационна степен магистър по право в най-стария, но и с неостаряващ дух и непрекъснат творчески устрем факултет в България – Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите му те са имали честта да им преподават възпитаници на факултета, които са признателни на неговите създатели, които с ум и перо с мисъл и действия създадоха и създават неговата вековна история. Тази история е важна част от тази на българското образование въобще, отбеляза проф. Пенов и подчерта, че това е така не само защото се касае за един от първите и най-престижен факултет на Софийския университет, а и защото той е бил в центъра на най-значимите събития в историята на университета, определящ до голяма степен неговия облик.

33

Проф. Пенов посочи, че са изучавали правната наука във факултет, в който са преподавали Стоян Михайловски - автор на химна на българска култура и просвета „Върви народе възродени“, големият български писател Алеко Константинов и стотици български правници с незаменим принос в развитието на българската правна система, в който са учили български творци като Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов, Антон Дончев.

Той поздрави абсолвентите с положените усилия през изминалите пет години и подчерта, че съвсем заслужено са достигнали до този щастлив ден. По думите му в Юридическия факултет на Софийския университет студените получават не просто юридическо образование, а и се възпитават в ценностите на правото и ги призова никога да не нарушават тези ценности.

5

„Дали правото е изкуство. Не е толкова лесно да се изправиш като адвокат, прокурор, юрисконсулт, съдия, знаейки, че от теб зависи съдбата на човека, който очаква справедливост. Не е лесно да подбереш така думите си, че всеки, който те чуе или прочете написаното, да повярва, че така повелява правовия ред. Не е толкова лесно да отстояваш справедливи принципи. В действителност, когато правото е за човека, то е изкуство на доброто и справедливостта. Правото е изкуство да бъдеш добър и справедлив и към себе си, и към околните хора“, посочи проф. Пенов и допълни, че ако търсим формални допирни точки между правото и изкуството, ще установим, че още Аристотел недвусмислено подчертава, че изкуството не е самоцел, че то освен с познанието е свързано и с нравствения живот на хората, че неговите произведения имат за цел да облагородяват човека, че то е подчинено на задачата за „усъвършенстване в добродетелите”. По думите му правото е създадено от хората, за да могат да живеят заедно и свободно, а да живееш с другите означава да осъзнаваш и съвместяваш множеството свободи на различните индивиди. Проф. Пенов изтъкна, че свободата е субстанция на правото. А свободата се усеща най- вече, когато не те е страх от държавната власт, когато знаеш, че има правни средства и институции, които преценяват нейните действия. Но свободата се установява в правото на базата на принципа, че свободата на личността завършва там, където започва свободата на другите личности. По думите му същността на правото се състои в равновесието на двата основни нравствени интереса - личната свобода и общото благо.

40

„Изкуството и правото са двете явления от духовния живот, в които се отразява ценностната йерархия на обществото. Вечният стремеж на човека към щастие е стремежът към добро и справедливост, което той като самостоятелен индивид не може да намери и затова го търси в обществото. Правото предлага равен шанс на всички за постигането му. То превръща доброто в реалност, ограничава и коригира злото“, подчерта проф. Сашо Пенов. Той изтъкна, че още от студентските банки младите юристи се научават да вярват на закона, да знаят, че равенството пред него осигурява свободата на гражданите. Още като студенти разбират, че те се готвят, за да служат на закона, за да може всички да бъдат свободни. Правото не се идентифицира само със закона във формален смисъл. То е морал и културен феномен. Проф. Пенов отбеляза, че вярва, че младите му колеги са подготвени юристи личности, които прилагайки закона, ще влагат своя ум и сърце, за да възтържествува справедливостта. Той отбеляза, че истинските юристи боравят не само със своята специфична терминология, а усещат духа на закона и се стремят да го приложат според неговата цел. Според него правото все повече се очертава като приложна наука, защото чрез него се моделират обществените отношения и се решават съдбите на хората и затова и неговите ценности са непреходни.

21

Проф. Пенов призова абсолвентите да бъдат достойни юристи, да отстояват фундаменталните правови предписания: живей честно, не вреди другиму, отдай всекиму неговото, и да помнят, че основното предназначение на правото е чрез закрепване на фундаменталните ценности, формулирани от религията и морала, да даде простор за усъвършенстване на човечността на човека и човечеството. „Поздравявам Ви с Вашия празник и Ви желая здраве и упоритост за отстояване на ценностите на правото в ежедневната Ви работа като юристи и в човешките Ви отношения“, каза в заключение проф. Пенов.

25

Абсолвентите положиха клетвата на посветилите се в правото. Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

35
36
37
38