Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Биологическия факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 228 бакалаври и магистри от випуск 2022-2023 г. на Биологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 20 от тях са с отличен успех над 5.50, а с отличен 6.00 завършват 22-ма абсолвенти.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева отбеляза, че дипломирането в университета е отличителен момент, също както моментът, в който абсолвентите за пръв път са пристъпили неговия праг. Тя подчерта, че всички днес завършват един изключително интересен и уникален факултет на Алма матер.

1-1

Проф. Стойчева изтъкна, че през обучението си са разглеждали огромното биоразнообразие у нас, факултетът им е дал поглед и перспектива как молекулите си взаимодействат в живия организъм, за да изпълнят функциите на живота, какъв е балансът на социалните екологични принципи и актуалния въпрос за климатичните промени. Тя отбеляза, че през настоящата година факултетът отбелязва 60 години от своето самостоятелно съществуване, но подчерта, че Катедрата по „Ботаника и зоология“ е създадена само две-три години след основаването на Софийския университет.

1-8

Ние като университет, вашите преподаватели и цялата академична общност, сме горди с това, че вие ще получите днес своите дипломи. С това ставате членове на нашата академична общност“, подчерта проф. Стойчева и специално благодари на родителите, семействата и приятелите на абсолвентите, които са ги насърчавали в обучението им. Увери ги, че завършват един великолепен университет, с който могат да се гордеят, защото нивото на техните преподаватели и научните им изследвания е високо. Проф. Мария Стойчева обяви за успешно завършил бакалавърски випуск 2022 и магистърски випуск 2023 г. на Биологическия факултет и им пожела на добър път.

1-7

В приветствието си към младите си колеги деканът на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков поднесе своя поздрав за успешното завършване на висшето им образование. Той отбеляза, че връчването на дипломите е едно от най-вълнуващите академични събития и предположи, че днешното събитие ще е и едно от най-запомнящите се събития и в живота на абсолвентите. Обръщайки се към завършващите, проф. Шишков заяви, че дипломите, които получават, отразяват техните знания и умения.

1-2

В храма на биологията сте научили това, което сте искали, и често то ще съвпада с това, което ще ви потрябва. Обогатили сте и познанията си за човешките взаимоотношения“, каза още деканът и допълни, че днешните абсолвенти крачат през живота като образовани членове на нашето общество. „По пътя към поредния си връх ще се спъвате и ще бъдете спъвани. Но това ще означава, че се движите напред и че ставате по-силни“, каза още проф. Шишков.

1-4

В обръщението си към абсолвентите той отбеляза още, че в живота си ще приемат протегнатата ръка за помощ на доброжелателни хора, но и ще се сблъскат и с учения глупак. Той припомни мисълта на Карел Чапек, че ученият глупак е едно от най-големите бедствия на цивилизацията. „Такава е съдбата на развиващия се, търсещия човек“, подчерта деканът и призова завършващите да не пренебрегват интуицията си, защото тя е шепотът на техния зрял дух и ще подсказва вярната посока в динамично променящия се свят.

1-15

Накрая проф. Шишков пожела на завършващите си млади колеги където и да са, с каквото и да се занимават, да гребат с пълни шепи от живота и да му се усмихват, за да им се усмихва и той.

1-6

„От името на деканското ръководство, на факултетната академична общност и от свое име ви пожелавам да сте здрави и с късмет. Духът ви да е вечно млад. На добър час, колеги!“, каза накрая деканът на Биологическия факултет.

1-12

Отличникът на випуска бакалавър Десислава Райкова, специалност „Биология“, също поздрави присъстващите в Аулата. Тя се върна в спомените си от изминалите четири години в аудиториите на университета и изрази увереността си, че след време, когато погледнат назад, няма да си спомнят за изпитите, за първата поправка, но ще помнят триумфа от първата шестица, ще държат винаги в сърцата си практиките, на които докато са се учили, са се и забавлявали, ще се гордеят с първата написана курсова работа, колкото и нескопосана да е била тя.

1-5

„Искам да благодаря на всички ви за тези прекрасни четири години, в които учехме заедно, смяхме заедно, пътувахме заедно. В Биологическия факултет, на който ние на галено, като на приятел казваме БеФе, ще има винаги място за нас, както в нашите сърца винаги ще има място за него.“, каза Десислава Райкова. Тя благодари на семействата и приятелите за тяхната подкрепа и се обърна с благодарност и към своите преподаватели, показали им какво е отдаденост и професионализъм, показали им значението на екипната работа, но и на индивидуалните качества, на съчетаването на полезното с приятното.

1-16

Благодаря, че ни предоставихте възможност да се докоснем до истинската магия на науката. Благодаря ви, че повярвахте в нас и виждахте потенциала ни, дори и когато ние не го виждахме. Благодаря ви, че ни вдъхновявахте и продължавате да ни вдъхновявате до ден-днешен – да се стараем, да дерзаем, да мечтаем. За последно, но само за тази реч, благодаря!“, каза накрая Десислава Райкова.

1-18

Празничният ден продължи с връчването на дипломите.

1-20
1-22