Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 на Факултета по химия и фармация

   
Завърши випуск 2018 на Факултета по химия и фармация

Сто и деветнадесет бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по химия и фармация на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 45 от тях завършват специалност „Фармация“. Петима от абсолвентите са пълни отличници.

Тържеството за връчване на дипломите се проведе в Аулата в Ректората в присъствието на заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев, ръководството на Факултета по химия и фармация, чл.-кор. проф. дхн Николай Денков, преподавателите и близките на дипломантите и представители на бизнеса.

1

Празничната церемония бе открита от декана на Факултета по химия и фармация акад. Петър Кралчевски, който поздрави абсолвентите и представи деканското ръководство. Той приветства почетните гости на тържеството – Борислав Великов, председател на 39-то Народно събрание и възпитаник на факултета, чл.-кор. проф. дхн Димитър Цалев, член на Управителния съвет на Съюза на химиците в България, виден учен и дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация, Тодор Найденов, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз, Венелин Сапунаров, председател на Регионалната фармацевтична колегия в София, Дияна Димитрова от НЕОХИМ АД, Димитровград. Деканът допълни, че по повод празничния ден са получени поздравителни адреси от г-жа Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, и от проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

1-1

Акад. Кралчевски подчерта, че днешният ден е особено вълнуващ, понеже бележи края на етап от живота на абсолвентите и обърна внимание, че дипломираните бакалаври биха могли да продължат своето образование в магистърската степен, а дипломираните магистри – в докторантската степен. „За много от нашите абсолвенти обаче днешният ден бележи края на един период - периода на обучение зад студентската скамейка, в учебната лаборатория и началото на нов период – на приложение на получените в Университета знания и умения“, допълни деканът на Факултета по химия и фармация.

4

Той подчерта, че преподавателите са се стремили през годините да дадат специализирани, експертни знания на студентите си, както и широта на знанията, които да помогнат в професионалната реализация на абсолвентите.

В приветствието си акад. Кралчевски обърна внимание, че не са малко випускниците на Факултета по химия и фармация, които са продължили образованието си в по-висока степен във видни университети в чужбина и са писали благодарствени писма. В тях младите хора казват, че знанията, които са получили във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, не само не отстъпват, но и в много случаи са и по-добри от нивото на техните колеги, завършили в чужбина, и благодарят на своите преподаватели.

3

Акад. Кралчевски не пропусна да отбележи, че ценна помощ на Кариерния център към факултета оказват випускници, които са завършили преди години. Той призова абсолвентите да не забравят своя факултет, да поддържат контакти с него и с академичната общност, а в недалечно бъдеще, когато те вече са заели солидни професионални позиции, да помагат на бъдещите абсолвенти при тяхната професионална реализация.

От името на деканското ръководство на Факултета по химия и фармация и от Факултетния съвет искам да поздравя абсолвентите и техните родители и да им пожелая здраве и нови успехи“, завърши акад. Петър Кралчевски.

7

Приветствие към абсолвентите и техните близки отправи и заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев. Обръщайки се към най-младите си колеги, той отбеляза, зад гърба им остават няколко безценни години от техния живот, години на упорит труд и борба с трудностите, на приятелство, на благородно съперничество, на върхово напрежение, но и на върховно щастие и удовлетворение от постигнатото.

Заместник-ректорът подчерта, че оттук-насетне пред тях стои най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Той призова абсолвентите да дадат най-доброто от себе си, да превърнат трудностите в победи, а мечтите - в успехи, да не спират да търсят и да не престават да вярват.

8

Доц. Кучев пожела на всеки един дипломант да постигне своя връх, като подчерта, че не е важно той да е най-високият, а да е желаният. „Не забравяйте откъде сте тръгнали и винаги, когато имате нужда, се обръщайте към нас, вашите преподаватели и нашата Алма матер“, добави доц. Кучев и призова абсолвентите да защитават честта на Софийския университет и на Факултета по химия и фармация чрез делата си и да се гордеят, че са техни възпитаници.

9

Чл.-кор. проф. дхн Николай Денков поздрави най-младите си колеги и посочи, че фактът, че завършват Факултета по химия и фармация, е повод за заслужена гордост, защото половината от приетите студенти не са успели да отговорят на високите изисквания и са отпаднали преди финала: „Да, при нас е трудно, затова образованието, което получихте, ще ви отвори много врати“. По думите му, това доказват завършилите факултета, реализиращи се успешно в България и по цял свят. Той цитира абсолвентката Стояна Пенева, продължила образованието си в чужбина: „Тъй като вече мога да сравня различните образователни системи, искам да изкажа големи благодарности за подготовката, която сте ми дали. Нивото, на което преподавате, е изключително високо“. Проф. Денков отбеляза, че подобни оценки са основание и за преподавателите да са горди и да празнуват заедно със своите студенти успеха им.

Дипломирането е начало на нов етап в живота, подчерта проф. Денков и обърна внимание на въпросите за постигането на мечтите, намирането на баланс между кариерата и личното щастие и призова младите си колеги да надграждат професионалните си познания и умения.

Проф. Денков изтъкна, че новите информационни технологии ще им помагат, но лесният достъп до информация не означава достъп до дълбоко знание и призова абсолвентите да бъдат критични и да мислят логично. Той изрази увереността си, че имат тези необходими умения и ще ги използват разумно: „Вие сте носители на знанието и затова сте призвани да го разпространявате. Приемете тази мисия. И се борете с невежеството и лъженауката около вас. Бъдете просветители, защото вие сте от просветените“.

6

В края на изказването си проф. Денков посочи, че където и да се опитат да реализират мечтите си, те винаги ще имат подкрепата на своите преподаватели, които ще се гордеят с успехите им и ще съпреживяват трудностите. Той ги призова да не се колебаят да ги потърсят, когато имат нужда.

Присъстващите бяха поздравени от четирима абсолвенти отличници – двама химици и двама фармацевти.

10

Химикът Димитър Шандурков поздрави колегите си и техните преподаватели и гости. По думите му, тези четири години са били изпълнени с много хубави моменти, запознанства, възможности да участва в научни изследвания и проекти и да придобия опит. Той пожела на всички много успехи и добра реализация.

11

Абсолвентката Марта Маркова – магистър химик, се върна в спомените си към началото на студентските години и удивлението от света на науката. Тя призова колегите си всеки ден да научават по нещо ново и да се развиват. Марта Маркова благодари на преподавателите си за подкрепата и предадените знания. „Попътен вятър, колеги абсолвенти, в бурното море на новия живот и успешна реализация“, каза в заключение тя.

12

Фармацевт Петра Добрева посочи, че изминалите години са дали много на всички и са ги научили на много неща за живота и в професионален план. Тя изтъкна, че са научили по нещо ново за себе си, изградили са се като личности, натрупали са практически умения и теоретичен опит. Петра Добрева благодари на всички приятели и преподаватели за положения труд и усилия и пожела на колегите си да изберат работа, която да ги прави щастливи и удовлетворени.

99

Фармацевт Даяна Маринова произнесе слово на завършващия фармацевт и заедно с колегите й положиха клетва.

Церемонията продължи с връчването на дипломите на абсолвентите.

17
19