Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2018 г. на Историческия факултет

   
Завърши випуск 2018 г. на Историческия факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 206 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 19 от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, който се обърна с поздрав към своите колеги, абсолвентите и техните родители и заяви, че за него е чест да застане пред препълнената Аула в празничния ден за факултета. Деканът отбеляза, че всяка година на 21 май преподавателите от Историческия факултет и колегите им от администрацията се усмихват, но и с известна тъга се отнасят към младите хора, които напускат факултета. „Но те не го напускат. Това е само акт на получаване на дипломи. Те сами знаят, че Университетът и по-специално Историческият факултет винаги ще остане техен дом. Място, където те, надявам, с удоволствие ще дойдат, а някои от тях ще продължат нашия труд и като преподаватели“.

3

В своето приветствие доц. Попнеделев подчерта, че преподавателите се опитват да предадат студентите си опита за познаване на миналото. „Той е толкова нужен, особено във времена, когато всеки знае историята, знае нещо и иска да го обясни. Но нашите студенти знаят същността на нещата. Те са тези, които реално могат да обяснят онова, което се случва и това трябва да им дава самочувствие. Самочувствие на мислещия човек. Това е част или значителна част, ако щете, и цел на нашата работа. Да предадем своя опит на младите хора да познават света, да мислят върху онова, което се случва“.

4

Деканът на Историческия факултет изрази искрената си надежда абсолвентите да осъзнаят онова, което могат, да имат самочувствието на хора, които оттук нататък, не само благодарение на своята диплома, а благодарение на своя интелект и вече натрупан опит и допълни, че те са хората, които ще водят обществото ни напред.

8

Доц. Попнеделев се обърна и към своите колеги и заяви, че в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, иска да им благодари за това, което правят за младите хора, за това което правят Историческият факултет да бъде център на познание, на изследвания. Обърна се и към родителите на завършващите и им благодари за това, че са насърчавали децата си през годините.

Накрая доц. Попнеделев честити празника на всички и им пожела да бъдат истински щастливи в деня на светите равноапостоли Константин и Елена.

9

Тържественият ден за Историческия факултет продължи с връчване на Почетен знак със синя лента на Софийския университет на проф. дин Христо Матанов, който получи отличието от заместник-ректора на Алма матер проф. д-р Ренета Божанкова.

Проф. Матанов изнесе академично слово на тема „Мойсеевият цикъл и България“.

5

Тържеството по повод завършването на випуск 2018 г. на Историческия факултет продължи с приветствие на проф. Ренета Божанкова, която обръщайки се към абсолвентите, припомни, че те получават дипломите си дни преди прекрасния пролетен празник на нашите букви, на нашата просвета и култура. По думите й, този празник е на най-младите – децата, учениците, студентите, но също празник на милите спомени, които има всеки българин, празник на паметта на народа ни за неговите учители и първоучители. „Ето защо първо трябва да се обърнем с думи на благодарност към тези, които са ни учили и подкрепяли през годините – родители, учители, преподаватели. Убедена съм, че днес те споделят нашата радост, дори тяхната е двойна, защото във вашия успех виждат оправданието на своите усилия, понякога лишения, както и продължението на своя път“, каза още проф. Божанкова.

12

Тя допълни, че годините в Университета са оставили следа у всеки от абсолвентите и пожела знанията и уменията, които са получили, да им дадат възможност за професионално развитие, достойно за възпитаници на първото българско висше училище, което може да се гордее с възрастта си, но също и с постиженията си днес, с водещите си позиции в страната, с името и авторитета си извън нейните предели.

6

Проф. Божанкова призова най-младите си колеги независимо от това дали ще творят или ще служат, дали ще преподават или управляват, да посочват на народа ни винаги и неизменно пътя към доброто. „Вашата мисия е да пазите паметта за миналото, за да има бъдеще“, подчерта заместник-ректорът.

Накрая проф. Божанкова пожела на завършващите и на техните семейства здраве и щастие, благополучие и спокойствие, а на техните преподаватели – много нови и радостни срещи със студентите на Историческия факултет - сегашни, предишни и бъдещи, и обяви випуск 2018 на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за завършил.

16

В рамките на тържеството от името на абсолвентите приветствие поднесе Илона Стоянова от катедра „Археология“. Тя отбеляза, че през изминалите години са изживели различни емоции, но това е и периодът, в който са се изградили като силни личности, създали са много приятелства и познанства. Времето, което е изминало не е дълго, но промяната е значителна, посочи Илона Стоянова и допълни, че от деца, дошли с мечти да станат професионалисти, са се превърнали в хора, готови да отстояват мнението и знанията си. „Сега сме тук, понеже сме се борили, вярвали сме в себе си, силно сме желали да се учим и да покажем какво можем. Разбрахме, че е по-добре да се изправим пред трудностите, отколкото да бягаме от тях“, каза още тя и добави, че всички имат нещо общо – страстта към търсенето и откриването.

7

Тя благодари на преподавателите, които са им предавали знанията си, опита си, помагали са и са ги подкрепяли и изрази надежда да се гордеят със своите студенти. В заключение Илона Стоянова пожела на колегите си да са критични, но справедливи, много успешни и почтени.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

14
15
21
20