Начало / Новини / Новини и събития / Започна Седмицата на китайското кино

   
Започна Седмицата на китайското кино

Стартира Седмицата на китайското кино, която се организира за трети пореден път от Институт "Конфуций" към Софийския университет съвместно с Дома на киното. В програмата са предвидени шест игрални и документални филма, образци на китайското киноизкуство. Входът е свободен срещу безплатен билет от касата на Дом на киното. Всички филми са с български субтитри.

Директорът на Института г-жа Аксиния Колева поздрави всички и отбеляза, че това събитие вече се е превърнало в добра традиция. Тя каза, че подбраните филми, имат различна жанрова окраска, и запознават българският зрител с историята и с настоящето на Китай, със съвременните китайци, с техните проблеми, радости и болки. Г-жа Колева изрази надеждата си, филмите да се харесат на публиката.

2

По време на официалното откриване на Седмицата на китайското кино бе представена автобиографичната книга на Джеки Чан "Остарях преди да порасна". Любен Козарев, генерален директор на издателство „Изток-Запад“ разказа за пътя, който е изминал, за да издаде книгата на световноизвестния актьор. Според Козарев в книгата си Джеки Чан се представя такъв, какъвто е – със своите успехи и неуспехи. В нея той с много любов говори за своя екип и е откровен в личните си преживявания.

4

Доц. д-р Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино, представи селекцията на програмата и препоръча на зрителите да гледат всеки от филмите. Тя обърна специално внимание на филма „Жълта земя“, който е ключово заглавие за развитието на съвременното китайско кино. „Това е филм, който поражда нови автори в киното, който обръща западната критика да гледа към китайския храм и да започне да говори и да пише за китайското кино, да показва китайското кино по големите фестивали“, каза още доц. Мартонова. Тя отбеляза още, че „Жълта земя“ се излъчва за първи път в България и че това е филм, за който се говори във всеки учебник, сборник, христоматия или статия за китайското кино.

1

В приветствието си доц. Мартонова отбеляза още, че Седмицата на китайското кино вече е заела традиционното си място в културните дни на София и изрази надеждата си това събитие да бъде разширено и да има възможност и в други градове да се показват постиженията на китайското кино.

3

Седмицата на китайското кино стартира с прожекцията на филма "Революцията 1911". Филмът отбелязва 100 години от Синхайската революция и е стотният филм във филмографията на Джеки Чан, който е и режисьор на кинотворбата.

Програма

5
6