Начало / Новини / Новини и събития / За първи път в Алма матер бяха връчени студентските стипендии „Навридис“

   
За първи път в Алма матер бяха връчени студентските стипендии „Навридис“

В театралната зала на Софийския университет за първи път бяха връчени студентските стипендии „Навридис“. Те се присъждат за студентски постижения в областта на новогръцката филология. Първите две стипендиантки са студентките от четвърти курс специалност „Новогръцка филология“ Мелина Христова и Михаела Иванова. Стипендиите се финансират от адвокатската кантора „Евтимиос Г. Навридис и съдружници“ – Атина, Гърция.

На тържеството по случай връчването на първите стипендии присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Република Гърция в България Григориос Василоконстандакис, консулът на Гърция в София Спиридон Критикос, преподаватели, студенти и гости.

В словото си Евтимиос Навридис подчерта, че сътрудничеството му с университетите на Балканите започва с Букурещкия университет, където вече за трета година студентите по новогръцка филология получават спонсорирани от него стипендии. Университетът в Тирана получава стипендии от миналата година, а Софийският университет е третият, в който г-н Навридис осъществява благотворителната си дейност.

5

На отличените Мелина Христова и Михаела Иванова г-н Навридис подари и книги на големия майстор на новата гръцка литература Никос Казандзакис.
Проф. дфн Анастас Герджиков благодари на г-н Навридис за финансовата подкрепа и за приятелските чувства към Софийския университет. Той връчи специални удостоверения на двете студентки, които бяха удостоени със стипендиите.

11

Посланикът на Република Гърция в България г-н Василоконстандакис изрази радостта си, че след първото представяне на стипендиите „Навридис“, когато е бил посланик на Гърция в Букурещ, сега има удоволствието за втори път да подкрепи тази благородна инициатива на г-н Евтимиос Навридис в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Носителите на стипендиите се определят през зимния семестър от комисия от трима преподаватели, избирани всяка година с решение на Катедра „Класическа филология“ към Факултета по класически и нови филологии. Всеки месец в течение на учебната година класиралите се за студенти ще получават по 100 евро, общо 900 евро за година.

8
9
12