Начало / Новини / Новини и събития / За 15-та поредна година български студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

   
За 15-та поредна година български студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

Гости на събитието бяха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. дин Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, Стефан Софиянски, народният представител Хамид Хамид, изпълнителният директор на Американската фондация за България Aлексей Христов, Маргарита Йорданова от фондация „Сирак“, изпълнителният директор на Фондация „Св. Кирил и Методий“ Михаил Тачев, представители на посолства и гости.

2

Проф. Стефан Стефанов, президент на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, откри тържествената церемония и поздрави присъстващите в залата. Той припомни, че тази година се навършват 15 години, откакто семейство Нели и Робърт Гипсън решават да финансират български студенти, достигнали висок академичен успех, но финансово затруднени. Целта им е младите хора да продължат успешно своето обучение.

3

От името на семейство Нели и Робърт Гипсън бе поднесен музикален поздрав, изпълнен от Малена Шишкова, възпитаник на Музикалното училище „Любомир Пипков“.

5

Михаил Тачев, изпълнителен директор на фондацията, допълни, че мотивацията на семейството да поддържа програмата продължава и се вдъхновява от успехите на студентите. Той предаде пожеланията на Нели и Робърт Гипсън към студентите за бъдещи успехи, за хубави студентски и новогодишни празници. Той припомни накратко историята на Робърт Гипсън, който като студент е нямал финансови възможности и е получил помощ от различни места. Без тази помощ той не би могъл да завърши образованието си.

6

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, като традиционен домакин на събитието, поздрави своите колеги, гости и студенти и благодари за помощта, дадена на младите хора, мотивирани да учат и постигнали високи успехи.

1

„Ние сме благодарни на семейство Гипсън и за нас е чест, че сме домакини за пореден път на това тържество и смятам, че от вас, студентите, зависи каква ще бъде България след 20 години. Жестът на семейство Гипсън е важен, защото те помагат именно на студенти, които учат в България и които ще работят за изграждането на страната ни“, заяви още проф. Герджиков. Той връчи стипендии - грамоти на студентите на Софийския университет.

10

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев посочи, че всички присъстващи в залата са почувствали духа на Нели и Робърт Гипсън. Той обърна внимание на тяхната изключителна инициатива, която поддържат вече 15 години и подчерта, че много студенти благодарение на тяхната подкрепа са успели да завършат своето образование. Проф. Статев пожела на дарителите да са живи и здрави и все така да продължават своята благородна инициатива, а на всички присъстващи - да бъдат щастливи.

15

Проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет акцентира, в приветствието си на смисъла на дарението, независимо в какви размери е то и припомни, че Софийският университет, домакин на събитието, е възникнал именно с помощта на дарението на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

14

Преди да връчи стипендиите-грамоти на студентите, г-н Хамид Хамид пожела успех и весело посрещане на студентския празник и успешна изпитна сесия.

Студентите бяха поздравени и от г-н Стефан Софиянски, Маргарита Йорданова, Алексей Христов, изпълнителния директор на Американската фондация за България, проф. Стефан Стефанов, президент на фондацията. Те връчиха и грамоти-стипендии на част от отличените студентите.