Начало / Новини / Новини и събития / Второ биенале на гражданското участие се проведе в Софийския университет

   
Второ биенале на гражданското участие се проведе в Софийския университет

Софийският университет бе домакин на второто биенале Гражданско участие, организирано от Форум Гражданско участие заедно с Българския център за нестопанско право в партньорство с Европейския съвет за външна политика и Фондация BlueLink.

Събитието бе открито от Ива Таралежкова, председател на Управителния съвет на Форум „Гражданско участие“, която поздрави присъстващите в Аулата на Софийския университет.

В първите дни на Новата година и в началото на българското председателство на съвета на ЕС бихме желали да обсъдим заедно постиженията и предизвикателствата пред гражданското участие на национално, но и на европейско ниво“, заяви г-жа Таралежкова.

1

По думите й, заглавието на дискусията „Българите идат“ е заимствано от театрален спектакъл на Плевенския драматичен театър с автор и режисьор Димо Дешев, в който много точно се поставят въпросите, които си задаваме и днес – Кои сме ние, българите? На какви ценности сме носители? Какво можем да дадем, какво можем да почерпим от нашата европейска принадлежност? Каква е българската идентичност? Какво е ДНК-то, на което сме носители?

3

Ива Таралежкова отбеляза, че в рамките на дискусията ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред нас като гражданско общество, какви са общите въпроси, които си поставяме в национален и в европейски контекст като представители на граждански организации, на медии, на университета, на академични институции и др. В рамките на срещата ще бъдат очертани основните препоръки и изводи, които излизат от изследването на Индекса на гражданското участие за 2016 – 2017 г. и най-вече препоръките за подобряване на средата и ефекта от участието

Ще се запознаем и с опита на нашите колеги от Естония, които ще ни предадат щафетата и задачите, по които да работим съвместно и на европейско ниво в рамките на нашето председателство. Идеята е да предадем щафетата и на нашите колеги от Австрия, които ще председателстват Съвета на Европейския съюз през второто шестмесечие на 2018 г.“, каза още Ива Таралежкова.

5

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че темата за гражданското общество е изключително важна, защото то е сериозен фактор в развитието ни днес. Гражданското общество може да участва по различен начин в развитието на страната, отбеляза ректорът и добави, че е участвал в редица граждански инициативи и опитът му показва, че най-успешни са инициативите, извършени от или с помощта на неправителствения сектор. Неправителствените организации са инструментът гражданското участие да бъде регламентирано, подчерта проф. Герджиков.

Най-важното от всичко е да осигурим гражданското участие при подготовката на нормативни актове. „И при законодателните инициативи, и при изготвянето на подзаконовите нормативни актове гражданското участие често се игнорира и резултатът никога не е добър“, добави ректорът и подчерта, че трябва да има обществени обсъждания.

4

Ректорът пожела успех на форума и присъстващите, които призова да убедят всички около себе си, че гражданското участие е важно и че пътят е през граждански инициативи, участие в неправителствени организации и осигуряване на необходимата енергия, която да тласка обществения дебат напред.

Дискусията продължи с доклади, посветени на България в светлината на председателството на Съвета на ЕС, моделът на Естония, приносът на неправителствените организации към европейските теми и политики, Индекса на гражданското участие 2016-2017 и панелна дискусия за послания и препоръки за по-добра среда и ефект от гражданското участие – планиране на конкретни съвместни стъпки за изпълнението им.