Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация завърши висшето си образование

   
Випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 90 бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са петима.

Гост на церемонията беше министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който е преподавател и изтъкнат изследовател от Факултета по химия и фармация.

Деканът на Факултета акад. Петър Кралчевски отбеляза, че денят е вълнуващ, защото бележи края на един етап от живота на випускниците. Някои от тях ще продължат в следващите етапи на обучение, но други ще тръгнат по пътя на своята житейска реализация, който не винаги е гладък и лек, каза акад. Кралчевски и подчерта, че преподавателите от Факултета по химия и фармация са се постарали да им предадат знания в една перспективна област на знанието, каквато е химията, област с много приложения и възможности за развитие. Едновременно с това са дали широта на знанията им, за да се разшири спектърът на възможната им професионална реализация.

1

Деканът отбеляза, че за да подпомогнат професионалната реализация на студентите във Факултета по химия и фармация е създаден кариерен център, в който те могат да получат информация за наличните възможности. Помощ на този център оказват бивши възпитаници, които сега работят в компании, в научно-изследователски институти, в сферата на образованието. Акад. Кралчевски призова абсолвентите, когато след време заемат солидни професионални позиции, да не забравят своя факултет, да поддържат връзки с химическата колегия и да помагат за професионалната реализация на бъдещите студенти-химици, които след години ще бъдат на същия кръстопът, на който са изправени випускниците днес.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова приветства абсолвентите и техните близки от свое име и от името на ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков. Тя поздрави студентите с постигнатия успех, за направената важна крачка, завършвайки образованието си като бакалаври и магистри, и за крачката по професионалния път, който се е открил пред тях.

2

Проф. Божанкова изрази увереността си, че прекараните в Софийския университет години - в залите, в лабораториите, в библиотеките ще останат в съзнанието на абсолвентите като светъл спомен. Тя благодари на семействата и близките им за тяхната подкрепа. Заместник-ректорът подчерта и значимата работа на преподавателите и призова най-младите си колеги да ги помнят и да бъдат с тях във времето напред, да бъдат заедно в колегията, която ги обединява, и винаги да се връщат в Алма матер.

Заместник-ректорът покани възпитаниците на Софийския университет да се присъединят към Алумни клуба на Софийския университет. „Убедени сме, че всичко, което Софийският университет ви е дал, ще бъде за вас опора и основание за гордост“, каза още проф. Божанкова и обяви випуск 2016 година на Факултета по химия и фармация на Софийския университет за завършил.

4

Проф. Мариана Митева, виден учен и дългогодишен преподавател, експерт по аналитична химия и химия на координационните съединения, поздрави абсолвентите от името на цялата академична колегия на Факултета. Тя отбеляза, че от опит знае, че този ден е един от важните етапи от живота на един човек и венчае няколкогодишни усилия. Това е и начало на едно бъдеще, на същинската част от живота им, подчерта проф. Митева и добави, че в този момент най-важното е не каква диплома имат, а какво поприще ще изберат. Важно е то да отговаря на техните нагласи, способности и наклонности, така че трудейки се честно, упорито, последователно, не просто да направят една успешна кариера, а да бъдат щастливи.

Проф. Митева призова завършващите никога да не забравят своя факултет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и отбеляза, че все още не си даваме сметка за неговата историческа роля в развитието на модерна България.

Абсолвентите на Факултета по химия и фармация бяха поздравени и от своите колеги–първенци на випуска Диана Чолакова и Гергана Гочева.

5

Диана Чолакова, бакалавър от специалност „Инженерна химия и съвременни материали“, поздрави своите колеги за празника и припомни лични истории от първите и последните изпитни сесии и подчерта как са се променяли през годините. Диана специално благодари на своите преподаватели, дали на нея и на колегите й прекрасен старт в Университета, както и за подкрепата на своето семейство. Тя пожела на колегите си всеки да намери своя път и подчерта, че е важно това, с което ще се занимават в бъдеще, да ги ентусиазира и вдъхновява, да ги кара да мечтаят и да работят да осъществят мечтите си и да ги прави щастливи.

Диана Чолакова изрази гордостта си, че се дипломира във Факултета по химия и фармация и пожела на добър час на випуска си.

6

Гергана Гочева, завършила магистратура по изчислителна химия заяви, че в деня, в който вземат дипломите си, всеки от абсолвентите прави равносметка за изминалото време. Тя отбеляза, че всеки е постигнал неща, за които е смятал, че са невъзможни и изрази увереността си, че усвоените умения и знания остават за цял живот. Гергана благодари на преподавателите, от които тя и колегите й са научили, че усилената работа е ключът към успеха, да не трябва да се отказват и че невъзможни неща няма. „Благодаря ви за това, че не ни спестихте трудностите и ни научихте да ги преодоляваме със собствени сили“ – каза още Гергана и поздрави колегите си за постигнатия успех.

7