Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения

   
В Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения

За тридесет и трети път Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на Софийския университет организира Кирило-Методиевски четения. Ежегодните четения се провеждат в рамките на традиционните Майски дни на културата на Университета.

Събитието бе открито от проф. Татяна Славова от катедрата по Кирилометодиевистика. Тя приветства присъстващите и отбеляза, че на днешния ден Българската църква отбелязва паметта на светите братя Кирил и Методий, а академичната общност отдава своята почит към създателите на славянската писменост. „Светостта на делото на първоучителите прозира в първите преводи на богослужебните книги, в начертанията на глаголическите букви и в делото на техните ученици. Всички те полагат основите на нашия книжовен език и писменост, които имат история, дълга над десет века“, подчерта проф. Славова.

1

Проф. Гергана Дачева приветства присъстващите от името на деканското ръководство на Факултета по славянски филологии. По думите й, това е празник за цялата катедра и на целия Софийски университет. Проф. Дачева пожела на всички здраве, интересни дискусии и успех на научния форум.

2

Събитието продължи с доклад на проф. Климентина Иванова за непроучен ръкопис от XIV век с преводи на Симеон Метафраст.

По-късно през деня в рамките на Кирило-Методиевските четения ще бъдат представени и нови попълнения в Зографската електронна библиотека.