Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

   
В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

Факултетът по педагогика на Софийския университет организира форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”. Той е посветен на Международния ден на социалната работа – 21 март, 20-годишнината на специалност „Социални дейности“ и 10 години от създаването на Катедра „Социална работа” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Целта на събитието бе да съчетае отбелязването на празника с отчитането на постиженията на катедрата, специалността и нейните възпитаници, като по този начин се намерят пресечните точки между училището, университета и преподаването. Основната идея на организаторите бе възпитаниците на специалност „Социални дейности“ да разкажат за своя кариерен път и в дискусия да покажат перспективите за развитие на специалността и практиката на социалната работа.

На откриването на форума присъстваха функционалният ректор на Софийския университет проф. Мария Стойчева, зам.-деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Лиляна Стракова, ръководителят на катедра „Социална работа” доц. д-р Ивайло Тепавичаров, г-жа Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за защита на детето, Иво Борджиев, социален работник във Фондация „Светът на Мария“, преподаватели, студенти и ученици от 44-то средно училище в София.

2

Проф. Мария Стойчева прочете поздравителен адрес от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, в който се отбелязва, че за кратко време Факултетът по педагогика е успял да създаде висококвалифицирани млади специалисти, които са в помощ на нуждаещите се от социална подкрепа и защита – добри професионалисти, убедени да следват мисията си да помагат на хората.

Проф. Стойчева отбеляза, че през 2016 г. Европейската комисия поставя началото на важна инициатива – обществената дискусия за т.нар. „Обществен стълб на социалните права“. По думите й, това е огромна инициатива в рамките на Европейския съюз в областта на социалната политика и дейност и се очаква скоро да излезе предложение за това Европа да може да изгради по-справедлив пазар на труда и да предложи решения за преодоляването на важни проблеми като бедността в Европа, защитата и подпомагането на социално слабите и други. Проф. Стойчева подчерта, че дейността на всички от катедрата и специалността в голяма степен е свързана именно с това.

1

Функционалният ректор каза още, че за Университета настоящият форум е важно събиране, защото се срещат не само студенти и бъдещи студенти, но и тези, които са завършили и са се реализирали успешно в професията. Това е доказателство, че връзката с Алма матер не бива да се губи и след като един млад човек получи дипломата си. Проф. Стойчева призова всички, които са били студенти на Университета да се присъединят към неговия Алумни клуб.

Доц. д-р Лиляна Стракова, зам.-декан на Факултета по педагогика, която е била и ръководител на Катедра „Социална работа“, поздрави участниците във форума от името на декана на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов. „20 години на фона на 130-годишнината от основаването на Университета, която ще честваме скоро, е една доста млада, крехка възраст. Но в същото време, като част от екипа на Катедрата по социална работа, мога да ви уверя, че е свършено страшно много работа. Затова искам да поздравя колегите си, които са били част от процеса на изграждането на специалност „Социални дейности“ през всичките тези 20 години“, каза доц. Стракова и припомни изминатия път от създаването на първия учебен план на специалността досега. Тя поздрави и студентите, завършили специалността – 16 випуска, които вече се реализират в полето на социалната работа в различни направления: „Те са нашите посланици на всички ценности, които са усвоили в процеса на обучението си в Софийския университет“.

3

Доц. Стракова отбеляза, че социалната работа в демократичното общество е много важна, сериозна и отговорна. Тя подчерта, че основната мисия е в студентите да се формира усещането за това, че те имат особена отговорност, че основната им задача е да помагат на хората, които се намират в по-тежка, по-трудна социална ситуация.

Присъстващите имаха възможност да чуят историите на възпитаници на специалност „Социални дейности“, които имат успешна професионална кариера в сферата на социалната работа. Сред тях бяха г-жа Офелия Кънева - председател на Държавната агенция за закрила на детето и възпитаник на специалност „Социални дейности“ и Иво Борджиев, социален работник във Фондация „Светът на Мария“.