Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представен филмът „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“

   
В Софийския университет бе представен филмът „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“

В зала 243 на Ректората на Алма матер бе прожектиран филма „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ на документалистката от САЩ Андреа Саймън. Събитието беше организирано от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет съвместно с Посолството на САЩ у нас.

В периода от 16 до 23 октомври в България гостува американската документалистка Андреа Саймън, чиито филми изследват връзката между политика, култура и религия в различни исторически времена и на различни места по света. Работите й се определят като впечатляващи във визуално отношение и провокативни в интелектуален аспект. Нейният последен филм „Изкуството е оръжие“ е посветен на българския режисьор, автор и общественик Анжел Вагенщайн и беше излъчен в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри“. Филмът е бил показван на шест фестивала досега и е спечелил наградата на публиката на Филмовия фестивал за Югоизточна Европа в Лос Анжелис в началото на 2017 г.

1

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова приветства всички присъстващи и отбеляза, че е щастлива да види залата пълна с толкова много млади хора. Тя изказа своята благодарност на Американското посолство за доброто сътрудничество.

2

Брайън Стимлър, съветник по обществените въпроси към Посолството, представи филма и отбеляза, че в него зрителите ще могат да видят как Анжел Вагенщайн и режисьорката Андреа Саймън представят не просто един исторически разказ, а обсъждат политика, история, култура и религия по начин, който провокира мисли, дискусия и дебат. По думите му, именно затова е важно да се види филма – трябва да говорим за миналото, за това, което се е случвало преди и това, което се случва днес, да обсъждаме накъде вървим като общество и индивидуални личности.

3

След прожекцията присъстващите имаха възможност да участват в дискусия с Анжел Вагенщайн и режисьорката Андреа Саймън.

4