Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе връчена наградата на германската икономика в България 2017 г.

   
В Алма матер бе връчена наградата на германската икономика в България 2017 г.

В Аулата на Софийския университет се състоя новогодишен прием и официална церемония на Германо-българската индустриално-търговска камара. В рамките на тържеството бяха наградени предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през 2017 година.

На събитието присъстваха президентът на Република България Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, посланикът на Федерална република Германия в България Херберт Салбер, д-р Ахим Деркс, заместник-главен управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари в Берлин, Хелге Толксдорф от Федералното министерство на икономиката на Германия, представители на германския и българския бизнес.

2

Тържеството започна с изпълнение на химна на Европейския съюз от състава на Хора за старинна музика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с диригент Красимира Цуцуманова. Модератор на събитието бе Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. По думите му, през 2017 г. България продължава да бъде привлекателно място за бизнес за германските компании, а Германия – най-големият чуждестранен пазар за български стоки и услуги.

4

Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Тим Курт поздрави присъстващите и отбеляза какво маркира сътрудничеството между двете държави – рекорд в търговския обмен – над 7 млрд. евро, германските инвестиции са нараснали на 61 млн. евро, през изминалите години нови германски инвеститори са открили България като тяхна нова локация, а други, които вече са тук, постигат нови успехи.

6

Г-н Курт подчерта, че успехите и добрите постижения трябва да се популяризират, за да бъдат пример на вдъхновение за останалите. Той пожела на всички успешна 2018 г., да съумеят да реализират своите планове и проекти и подчерта, че винаги могат да разчитат на Германо-българската индустриално-търговска камара.

7

Президентът на Републиката Румен Радев отбеляза, че България е фактор за стабилност на Балканите - страната ни е политически, макроикономически и финансово стабилна, въпреки огромните предизвикателства пред всички европейски държави в лицето на глобализацията, мигрантската криза, динамичните демографски процеси.

17

Снимка: Валентин Николов, прессекретариат на президента

Президентът подчерта, че германските компании у нас допринасят не само с инвестиции и чрез създаването на реално работеща икономика в дългосрочна перспектива. „Важно е и още нещо – присъствието на немския бизнес тук ни помага да изградим по-успешни модели на развитие на икономиката, на бизнес отношения, на отношения между икономиката и държавните институции. И най-ценното – модел на мислене, който вашият бизнес тук предава на хиляди млади българи“, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава заяви ангажираността на президентската институция и интереса на българската държава и бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия. „Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план“, посочи Румен Радев и допълни, че България прави всичко възможно да създава по-привлекателна и устойчива бизнес среда. Като предимствата на страната ни държавният глава посочи географското положение, данъчната система и потенциала на квалифицирана работна ръка.

3

„Има още какво да работим за подобряване на бизнес средата, за намаляване на бюрократичните процедури, за отношенията с администрацията, за снижаване на корупционния риск, за дуалното обучение“, посочи президентът.

9

Посланикът на Федерална република Германия в България Херберт Салбер отбеляза, че именно икономическите отношения са базата за ползотворен обмен между държавите и могат да са основа за разпространението им и в останалите сфери. Той подчерта нарасналия търговски обмен между България и Германия и добави, че това е възможност за изграждане на стабилни връзки и изрази подкрепата на Посолството в подобряването и развитието на икономическите отношения между двете страни.

10

Д-р Ахим Деркс, заместник главен управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари в Берлин, изрази радостта си от създаването на широка мрежа от българо-германски предприятия и изказа благодарност към всички за показания интерес към двустранните отношения. По думите му, България е важен търговски партньор на Германия, а отношенията между страните ни са добър пример как всички работят в една насока, за да се осъществяват търговските връзки.

11

Хелге Толксдорф от Федералното министерство на икономиката на Германия също подчерта, че имаме традиционно добре утвърдено сътрудничество. Постигнат е сериозен рекорд в стокообмена и през последните 25 години търговският обмен между страните е увеличен 10 пъти. По думите му, откакто България е влязла в ЕС, този обем е удвоен и динамиката при стокообмена се увеличава. Г-н Толксдорф изтъкна, че Федералното правителство е на разположение, за да се продължи тази динамика и да се задълбочи сътрудничеството между двете държави. В германската икономика е налице засилен интерес към държавите от Югоизточна Европа, подчерта той, което се изразява в тясна връзка с дигитализацията на икономиката и това е добър шанс през следващите години да се задълбочи това сътрудничество.

12

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си да бъде домакин на форума и подчерта, че това не е първото събитие, организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара в Алма матер. Ректорът изтъкна успешното сътрудничество между двете институции през последните години и отбеляза, че това е добър пример, че в развитието на двете икономики и връзките между тях не бива да се изпускат образованието, науката и иновациите. Проф. Герджиков изтъкна още, че във всяка фирма, във всяка страна има нужда от образовани хора, а фирмите трябва да развиват и да заимстват научни резултати, да провеждат изследвания и да се опитват да постигнат иновативен подход.

13

„Това е особено важно и за нас като университет и затова имаме сътрудничество не само с Камарата, а и с много предприятия от двете страни“, каза ректорът и отбеляза, че само ден преди тържествената церемония в Аулата е подписал договор за сътрудничество с една от най-големите германски фирми, което показва, че наистина сътрудничеството между образование, наука и бизнес е много важно.

Проф. Герджиков пожела успех на всички и добави, че тези награди са много добър стимул и за наградените и за тези, които да се опитат да постигнат повече, както в предприятието, което представят, така и в икономиката на страната си.

Отличията на Германо-българската индустриално-търговска камара за 2017 г. бяха присъдени в общо четири категории, в които бяха номинирани 32 компании.

Държавният глава Румен Радев и заместник главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ахим Деркс връчиха наградата в категория „Голямо предприятие“ на „Вите Аутомотив България“.

14

Наградата получи управителят на фирмата г-н Христо Христов. Той отбеляза, че наградата е знак на признание за техните усилия и труд през последните години, с които целят да докажат, че една германска инвестиция може да се реализира успешно в България, че има много добро съвместяване между българския и германския манталитет и разбиране и редица възможности за съвместен бизнес.

Церемонията продължи с отличаване на наградените в останалите три категории – „Малко и средно предприятие“, „Корпоративна и социална отговорност“ и „Иновации“.

16

Снимка: Валентин Николов, прессекретариат на президента