Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе открита изложбата „Здравейте, името ми е Тирана“

   
В Алма матер бе открита изложбата „Здравейте, името ми е Тирана“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата на стари снимки от столицата на Албания „Здравейте, името ми е Тирана“.

Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев поздрави присъстващите и изрази задоволството си от представянето на интересната експозиция в Софийския университет.

Посланикът на Албания у нас г-жа Доника Ходжа посочи, че столицата на Албания Тирана е основана през 1614 г. и припомни накратко едни от най-важните моменти в нейното историческо развитие – най-ранните културни паметници, доказващи ролята на града в древността, историческата част на столицата и развитието на града през различните исторически епохи. По думите й, първият регулаторен план на града е от 1923 г. и оттогава насам центърът на града започва да придобива сегашния си вид.

1

Посланикът обърна внимание на големите булеварди, площади в центъра, както и на известните архитекти, оставили своя отпечатък върху облика на града. Тя акцентира и върху сградите на културните институции в центъра на града и един от основните отличителни белези – часовниковата кула с височина 35 метра която e най-високата сграда в Тирана и е емблема на столицата.

Експозицията може да бъде разгледана до 25 октомври 2019 г.

2
4