Начало / Новини / Новини и събития / Университетският хор за старинна музика отбеляза с тържествен концерт своята 40-годишнина

   
Университетският хор за старинна музика отбеляза с тържествен концерт своята 40-годишнина

На 20 април 2023 г. в Аулата на Алма матер Университетският хор за старинна музика при Софийския университет „Св. Климент Охридски” отпразнува своята 40- годишнина с тържествен концерт. В него участва и Смесеният хор на Американския университет в България, който празнува 30 години от създаването си.

Университетският състав откри концерта с „Тропар на Св. Климент Охридски”. Диригентът на хора д-р Красимира Цуцуманова, подчерта, че изпълнението се посвещава на 135-годишнината на Софийския университет.

1-1 (002)

Университетски състав за старинна музика.

Тя даде думата на Таня Доганова-Христова, първият диригент на хора, която разказа историята на неговото създаване. Идеята се е зародила на 24 май 1983 г. при пътуването на българската делегация до Рим. По предложение на акад. Георги Близнаков, ректор на университета по това време, Академичният съвет взема решение за създаването на Университетския хор.

1-3

Таня Доганова - Христова

В състава се включват студенти, докторанти, преподаватели и служители на университета като е прието хорът да открива всички официални тържества и церемонии по удостояването с почетното звание „доктор хонорис кауза“. Първата изява е при откриването на учебната година на 1 октомври, а първият голям концерт – на 8 декември 1983 г. в Зала 1 на НДК.

1-4

Следват редица концерти в страната и в чужбина, а на 100-годишнината на университета е записана първата и единствена плоча.

1-2

Смесен хор към Американския университет в България

В концертната програма Университетският хор представи творби от своя репертоар, включващ ортодоксална музика, произведения от Ренесанса и съвременни обработки на български фолклор. Изпълнени бяха песнопения, които са в репертоара на хора от неговото създаване. На концерта присъстваха и някои от хористите-основатели на състава, които се включиха във финалното изпълнение на „Химн на Св. Климент Охридски“ по текст на Стилиан Чилингиров и музика на Добри Христов.

1-5

Прочетени бяха поздравителни адреси от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков до двата състава по случай техните годишнини. Университетският състав за старинна музика получи и поздравителен адрес от проф. д-р Христо Кротев, диригент на Смесения хор на АУБ.

1-6

Юбилейният концерт завърши с изпълнение на студентския химн „Gaudeamus igitur“ от двата състава.

Снимки: Владислав Господинов