Начало / Новини / Новини и събития / Трета световна конференция „Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие“

   
Трета световна конференция „Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие“

Софийският университет е домакин на двудневната Третата световна конференция „Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие“, организирана от Европейския консорциум за политически изследвания (ECPR).

ECPR обединява изследователи и преподаватели от най-престижните университети и изследователски центрове в Европа, високопоставени служители в службите за борба с организираната престъпност и асоциирани членове от целия останал свят. Предишните две конференции се проведоха в Неапол, Италия (2015 г.) и Бат, Великобритания (2017 г.).

В конференцията в София ще участват над 60 изследователи от всички континенти, които ще представят последните върхови постижения в научните изследвания върху противодействието и превенцията на организираната престъпност. Участие ще вземат и представители на академичните среди, студенти, неправителствения сектор и държавната администрация от Република България.

1

Функционалният ректор на Алма матер проф. Мария Стойчева приветства всички в София и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и изрази радостта си, че университетът е избран да бъде домакин на конференцията. Тя благодари на министъра на вътрешните работи Младен Маринов за съгласието му да присъства на конференцията и то в деня, в който МВР отбелязва професионалния си празник.

Проф. Стойчева посочи, че конференцията, посветена на идентификацията, анализа и противодействието на организираната престъпност, засяга теми, които са част от ежедневието ни и свързват всички аспекти от нашия живот. Тя отбеляза още, че организираната престъпност е заплаха за всички хора, за бизнеса, за държавните институции, за икономиката и подчерта необходимостта от общи усилия в тази сложна ситуация, което е и целта на настоящата конференция.

Функционалният ректор на Софийския университет благодари на Европейския консорциум за политически изследвания и на работната група като основен организатор на събитието.

3

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поздрави присъстващите и благодари на организаторите за възможността да открие конференцията, която има за цел да даде трибуна за постиженията в научните изследвания върху превенцията и противодействието на организираната престъпност.

По думите му, подобни форуми допринасят не само за научната стойност, но и са възможност да се съберат на едно място държавни институции и академичната общност, пряко ангажирани с рисковете от организираната престъпност. Министър Маринов посочи, че този проект е форма на сътрудничество между държавните институции и академичните среди в полза на националната сигурност и дава възможност по-добре да се вникне в проблематиката, да се търсят начини за преодоляване на причините и условията, които създават съществуването на организираната престъпност. Според него това дава по-широка легитимност и устойчивост на предприетите мерки и обединява познанията и опита на всички, свързани със защита на националната сигурност.

5

В изказването си министърът засегна още теми, като сложната геополитическа обстановка, трансграничната организирана престъпност, международния тероризъм и киберпрестъпността, миграционния поток, мястото на България и Балканите на кръстопътя между Азия и Европа.

4

Програма